Интеруут (Interoute) увеличи капацитета на мрежата си, за да предостави поддръжка на IPv6 интернет протокол. IPv6 ще създаде милиарди нови IP адреси и ще замени настоящия протокол IPv4.

Нуждата от нова платформа е в отговор на бързо разтящото търсене и използване на интернет, обясняват от компанията.

Повечето компютри се свързват с интернет чрез публични IP адреси, които се управляват и разпространяват от IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Публичните IP адреси са комбинация от 32 числа, които предоставят достъп до 4,3 милиарда адреси. Поради разрастването на интернет, две трети от възможните адреси вече са "заети". Затова напредничавите телекомуникационни компании се подготвят за въвеждането на новия IPv6 стандарт, който предоставя не само по-голямо разнообразие, но и повече сигурност и мобилност.

При IPv6 платформата броят на наличните IP адреси се умножава по две на деветдесет и шеста степен (296).

Матю Фини, директор на отдел Технологии и информация в Интеруут, коментира, че въвеждането на IPv6 ще изведе компанията една крачка пред анализаторите в бранша, които прогнозират, че издаването на нови адреси чрез IPv4 ще достигне лимита си още през 2011 г. Преминаването към новия протокол - Native IPv6 - може да стане веднага, при това, без допълнителни такси, допълва той.

IPv6 ще позволи на бизнеса да предлага нови услуги чрез публични IP адреси и ще направи възможна комуникацията между различни устройства като компютри, PDAs и Интернет телефони, както и навигация чрез мобилни системи.

IPv6 е одобрен на международно ниво от Internet Engineering Task Force (IETF) още през 1994 г. Неговото въвеждане, обаче, се забавя поради необходимостта от инвестиции в мрежите и подобрения в системите и оборудването.

Приемането на новия стандарт и развиването на IPv6 услуги в последно време се окуражава от влиятелни политически организации, като Департамента по отбраната на САЩ и Европейския съюз. Темата се обсъжда обстойно по време на различни срещи като тази на European IP Networks и North American Network Operators Group (NANOG).

Интеруут (Interoute) е собственик на най-развитата и широко разпространена мрежа за пренос на глас и данни в Европа. Оптичната мрежа на компанията е с дължина на трасетата 57 000 км и има 59 центъра за съхраняване на информация. Тя обслужва над 13 000 клиенти от всяка индустрия - от финанси до търговия на дребно, включително всеки по-голям традиционен телеком в Европа, оператори в Северна Америка, Източна и Южна Азия, правителства, университети и маркетингови агенции.