Кредитен ресурс за близо 400 млн. лева ще получи българският бизнес в резултат на споразумение по инициативата JEREMIE между държавата и Европейския инвестиционен фонд.

Подписването на споразуменията е свързано с изпълнението на приоритетна ос 3 „Финансови ресурси за развитие на предприятия" на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013.

По нея се предвижда създаването на специализирани финансови инструменти като гаранционни фондове, фондове за рисков капитал и фондове за микрофинансиране, подпомагащи достъпа на малки и средни предприятия до капитал за развитие при достъпни и благоприятни условия.

Те ще бъдат особено полезни за групите предприятия, които имат затруднен достъп до традиционното банково финансиране - микро предприятия, стартиращи и иновативни фирми, предприятия с недостатъчна бизнес и/или кредитна история и такива без подходящо като размер и качество обезпечение.

От Министерството на икономиката коментират, че това  на практика е втората най-важна антикризисна мярка, която ще осигури достъпни условия за кредитиране.

Споразумението е резултат от сложни преговори, които българската страна води в продължение на повече от една година. Проведени са консултации  с ръководството на Народното събрание, за да може в максимално кратки срокове споразумението да бъде ратифицирано.

Официалното му подписване е утре в София от министър Димитров и Ричард Пели - главен изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд.