Лукойл Академик спечели титлата в първото издание на Националната баскетболна лига, след като победи в четвъртия мач Черно море с 85-76 и взе финалната серия с 3-1 победи. Това стана в най-интересното в последните години първенство на България, след като в предишните шест  просто нямаше интрига за първото място.

Началото бе лошо за шампионите. Още след първите две атаки Тенчо Банев направи две нарушения, варненци поведоха, но в края на първата част авансът им бе само една точка - 20-19. Втората част бе изцяло за Лукойл Академик, който я спечели с 20-12 и отиде на почивка със 7 точки преднина - 39-32.

Третата четвъртина бе изключително нервна и драматична, съпътствана с много грешки, нерви и нарушения. тя завърши при резултат 58-55 за Лукойл Академик. Което показва, че варненци за 30 минути вкараха точно толкова точки, колкото вчера за първото полувреме.

В решителните последни десет минути шампионите контролираха мача, авансът им достигна до 10 точки 2 минути и 40 секунди преди края. Тройка на Алексиев сведе пасива на домакините до 5 точки, когато до края оставаха 1 мин 39 сек. Същата разлика се получи и 33 секунди преки края, а при 22 разликата вече бе само 3 след два точни удара на Макинтош от наказателната линия.. Нарушенията на домакините обаче не можаха да доведат до желания обрат и Лукойл Акадеик победи заслужено, като спечели и финалната серия с 3-1 победи

Това е седма титла за Лукойл Академик. А за старши треньора на тима - Георги Младенов, е негова втора за един сезон с два отбораq както и за кондиционния спец Марин Яцински. Те спечелиха с Балкан първенството на А група, сега взеха и това на НБЛ. А като играч Жоро стана шампион в Аматьорската лига с Балкан 2005.