Софийският градски съд не уважи искането на подсъдимите по делото "Топлофикация" гражданският иск в размер на 1,6 млн. лева да бъде заличен от производството срещу тях. Според обвинението Валентин Димитров и останалите петима подсъдими бивши членове на дружеството са ощетили "Топлофикация-София" с близо 2 млн. лева между 2003 г. и 2006 г. Парите са били изхарчени за купуването на горива, рекламни материали, джакузи, джет и други луксозни стоки.

Внезапното искане на подсъдимите се дължи на частичната амнистия, която те получиха на 30 април. Тогава Георги Рогачев, Пламен Василев, Иванка Диловска, Илко Йоцев и Георги Ненков поискаха от съда, въз основа на приетия на 22 април т.г. Закон за амнистията, според който се амнистират престъпления по непредпазливост, за които се полага до 5 години присъда, да отпаднат част от обвиненията им.

Пред съда показания даде бившият министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски, който обясни, че в периода на обвиненията състоянието на "Топлофикация" е било тежко, тъй като дружеството е имало задължения към "Булгаргаз".

"Към мен не е имало сигнали, тъй като дружеството в този момент над 51% общинско участие. Всички топлофикации в страната имат тежко състояние и тежки взаимоотношения с "Булгаргаз", те винаги дължат пари на "Булгаргаз", а здравословното състояние на "Булгаргаз" зависи от това колко тези топлофикации ще успяват да си взимат вземанията от една страната и от друга - колко те ефективно ще произвеждат и доставят тази енергия на потребителя", коментира Севлиевски.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 16 юли. В списъка на свидетели са още Стефан Софиянски, Бойко Борисов и Румен Овчаров.