Национална антикризисна програма в подкрепа на бизнеса и запазване на работните места и доходите на работниците поиска ръководството на КНСБ в протестна декларация до премиера Сергей Станишев. Хиляди граждани излязоха на протестно шествие до Министерския съвет с искания за законодателни промени и отмяна на замразеното 10-процентно увеличение на бюджетните заплати от 1-ви юли.

Учители, миньори, земеделци, транспортни работници, строители и много други граждани напълниха пл. "Независимост", за да заявят недоволството си от съкращенията, орязването на заплатите и неработещия план Станишев.

Президентът на КНСБ д-р Желязко Христов се обърна към управляващите: „Може ли хиляди учители, общински служители, в условията на криза да очакват перспектива със замразени заплати. Който пипа заплатите на публичния сектор, ще си ходи от властта. Предупреждавам ви".
 
В декларацията до правителството КНСБ предлага механизъм за увеличение на минималната работна заплата, който ще я направи 340 лева от 1-ви юли, както и рязко увеличение на обезщетенията за безработица. Синдикатите настояват за оттегляне на законопроекта за събранията, митингите и манифестациите, както и на текстовете за временната заетост в кодекса на труда. Според д-р Христов това правителство може да изпълни исканията, защото управлението му продължава още месец, а може би и повече.