Няма да позволим Българската армия да отслабне въпреки големия бюджетен дефицит, оставен от предишното правителство, каза премиерът Бойко Борисов при посещението си на демонстрационно учение на полигона „Ново село" край Сливен. Той заяви, че България на всяка цена ще поддържа в същото състояние контингентите си в Афганистан, Ирак, Косово и Босна и Херцеговина.

„Трябва да плащаме 9 млн. за белгийските фрегати, а в бюджета имаме 1000 лв. и предишното правителство всичко е „изпукало", допълни премиерът. Той добави, че благодарение на американските военни, тренировките за българските военнослужещи на полигона излизат безплатно. Борисов цитира командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Картър Хам, че това е най-доброто учение, което е наблюдавал и че професионализма на българските и американските войници е голям. Той увери, че страната ни ще продължи сътрудничеството и потвърди, че интерес към съвместни тренировки са заявили Сърбия и Украйна.

Борисов и висши американски и български военни наблюдаваха операция по унищожаване на противник на полигона „Ново село". В нея участваха хеликоптери „Блек Хоук", бронетранспортьори „Страйкър", български бронирани машини и пехотни части.