Разбира се, че всички искаме да бъдем щастливи. Но колко може да продължи щастливият живот и какво е необходимо дългият живот да бъде и щастлив?

В продължение на 70 години учени от 5 поколения в САЩ са наблюдавали живота на повече от 800 души и са се опитвали да разберат от какви конкретни положителни величини се формира щастието и радостта от живота.

Още преди началото на Втората световна война са би наблюдавани няколкостотин ученици и студенти, психически и физически здрави. Някои от тях са били от богати и осигурени семейства, а други са живеели в приютите. Някои са били надарени, а другите - обикновени тройкаджии. Всички те, както са можели, са устройвали своя живот. Общото между всички тях е, че на няколко години са попълвали анкети и са минавали през медицински изследвания.

Резултатите от уникалния опит са обобщени от последния ръководител на проекта - д-р Джордж Уейлант. Сравнявайки живота с минно поле, той предлага да се стъпва по следите на тези, които успешно са минали по него и с удоволствие да се споделя чуждия опит за щастливо дълголетие.

Боледувай, но не се чувствай болен
Нашата собствена оценка на физическото ни състояние е много по-важна, отколкото обективните показатели, твърдят американските изследователи. Никакви лоши изследвания, кардио и ехограми , прекарани инсулти или инфаркти не могат да помрачат живота на тези, които ги възприемат подобно на пътни произшествия и продължават смело да вървят напред. Оптимистите в тежко състояние изглеждат и се чувстват значително по-бодри в сравнение с връстниците си и по-младите песимисти.

Любовта е живот в буквалния смисъл на думата
Ако на 50 години имате до себе си верен спътник в живота (не е важно дали от първия или петия опит!) - това е сигурен признак, че е много вероятно да отпразнувате своя 80-годишен юбилей в светъл ум и добро здраве.
Оказва се, че стабилният брак е много по-надежден признак за дълголетие, отколкото ниското ниво на холестерол. Америкаските лекари ни уверяват, че по-дълго и по-щастливо живеят тези, които обичат и са обичани, които умеят да изслушват и да съчувстват, тези които са сърдечни и доброжелателни.

Трябва да прощаваме
Умението да се прощава също е един от верните пътища към щастливото дълголетие. А натрупаните обиди поглъщат ума и тялото ни и ни лишават от умението да изпитваме радост. Не трябва да забравяме, че светлите страни от живота заслужават по-голямо внимание, отколкото тъмните.
Наскоро учени установиха, че свойствената на някои възрастни хора враждебност е рисков фактор за развитието на коронарна недостатъчност, при това много по-голям, отколкото високият холестерол, наднорменото тегло, хипертонията и пушенето.

На сърцето му е леко, когато и на душата й е леко
Изследвания показват, че хората, които търсят помощ от психолог, с 33% по-рядко посещават други лекари, със 75% по-рядко попадат в болница и приемат с 1/3 по-малко лекарства.
Според статистиката, с най-голяма продължителност на живот се отличават психоаналитиците, които, както е известно, са задължени сами да се подлагат на психоанализа. Не напразно Фройд - бащата на психоанализата е доживял благополучно до 83 години.

Промени каквото можеш и приеми като даденост, това, което не можеш да промениш
Нищо не ни състарява така, както болката от загубата, а тя не може да се избегне. Но важно е да се разбере, че винаги остава това, заради което си струва да се живее.
Например - често хората, напуснали работата си, се ядосват на лошата работа на своите приемници, а бабите и дядовците се сърдят на децата си за това, че неправилно възпитават внуците им. Какъв смисъл има да изразходваме време и сили и да поддържаме огъня в чуждото огнище, забравяйки за собственото? Не напразно китайската мъдрост казва, че личният живот започва едва след 50 години.

Никога не е късно да се учиш и винаги има какво да научиш
Хората, получили висше образование живеят средно с 6 години по-дълго в сравнение с тези, които са пренебрегнали учението. Очевидно, тайната се крие в това, че образованите хора имат по-широки интереси и по- висока култура, съответно и по-отговорно отношение към своето здраве.

Възрастта не е оправдание за нежеланието да се учим. Точно обратното - възрастните хора, освободили се от бързите темпове на работния ден и домакинските задължения, могат да получат огромно удоволствие от новите знания и навици.
Психолозите са забелязали, че готовността за усвояването на нови сфери и творческите занимания придават на хората в пенсионна възраст много повече бодрост и увереност в себе си, отколкото стабилното материално положение.