Интервю на вестник “Земя” с Павлин Цветков – независим кандидат за кмет на Правец

-Вие сте кандидат за кмет, издигнат от инициативен комитет. Очаквате ли подкрепа от някои от парламентарните политически сили?

В инициативния комитет, който издигна моята кандидатура, се включиха личности с безспорен авторитет в Правешката община. Хора, които искат промяна на олигархичния модел на управление. Ние искаме да се работи в името на всички жители.
Предлагаха ми да се явя като партийна кандидатура. Категорично отказах. Безпартиен съм и не искам да се подвизавам като политикан. Единствената подкрепа, която търся, е тази на всички честни хора, без разлика от тяхната политическа принадлежност. Не искам да служа за параван на различни икономически интереси и самозвани велможи. Представлявам себе си и се явявам, за да защитя интереса на обикновените хора.
От парламентарните политически сили зад кандидатурата ми застанаха партия АТАКА и БСП. На общинско ниво обаче партийната организация на социалистите не декларира открито подкрепата си за мен, въпреки застъпничеството на голяма част от членовете на партията. Хората са уплашени. Г-н Добрев много точно отбеляза по Би Ти Ви, че „в Правец обществено-икономическите фактори са различни, отколкото в другите общини в страната”. Правец е град, владян от олигархията. Такава е ситуацията. Това се знае в цяла България.


-Кое е главното, което днес сте готов да обещаете на вашите съграждани, за да ви изберат?

Навсякъде по света дойдат ли избори, политиците започват да раздават щедри обещания. Хората в България са се наслушали на празни приказки. Всички бяхме лъгани ужасно много. Аз също, както много българи, преживях доста разочарования.
Затова се явявам на тези избори, защото хората от община Правец заслужават честно и справедливо местно самоуправление. Аз гарантирам, че всеки изхарчен лев от бюджета ще бъде в интерес на жителите на Правец и на селата. Ще направя така, че хората сами да определят какво и къде да се върши, и да следят дали се работи качествено. Това ще стане чрез създаването на граждански съвети към всяко кметство в общината. Хората ще решават и ще контролират как се работи. Това искам аз.

-Как взехте решение да се кандидтирате за кмет? Досегашната Ви работа какво ще Ви даде като предимство пред другия кандидат?

Не ми беше лесно да се реша на тази стъпка. Както отбелязах, досега не съм се занимавал с политическа дейност. Въпреки че не съм работил в системата на публичната администрация, претендирам да имам значителен запас от знания и личен опит в тази сфера. Служителите в общинската администрация на Правец могат да потвърдят това. Някои административни процедури например, главно по въпросите на поземлената собственост, започнаха да се провеждат в общината, едва след като аз ги изисках. Ще посоча също, че общинарите нямаха никаква представа за това, как трябва да се определя размерът на таксите за административни и технически услуги – цените им бяха увеличени в противоречие на закона и несъразмерно на доходите на гражданите. Издаването на една скица от 6 лв. стана двойно – 12 лв. Като гражданин заведох дело срещу Общинския съвет и съдът отмени увеличението на тези такси. Не бива общината да бърка в джоба на хората.
Не крия, че това,  което ме влече професионално е юридическа кариера, въпреки че откакто се завърнах от Гърция, където завърших висшето си образование, работя в търговско представителство на чуждестранна фармацевтична компания в София. Аз и моя състудентка създадохме фирмата в България, като започнахме от нулата. Отговарям за клиентите и за икономическите въпроси. Работил съм с много хора от цялата страна. Това са основните ми преимущества в личен план – опит и знания в реалния сектор на икономиката, комуникативност.

-На кои свои лични качества залагате, за да бъдете предпочетен и избран?

Смятам, че честността и справедливостта са основните ми добродетели. По този въпрос не спорят дори опонентите ми, колкото и да звучи нескромно. Другото ми предимство е, че съм навикнал да работя по много – понякога по 12-18 часа на ден. Всички, заети в сферата на частния бизнес, знаят за какво говоря.
Кметът трябва да бъде патриот, да милее за родния край. Лично аз съм доказал това. Въпреки, че от фирмата, в която работя, ми предложиха да ми плащат наема на жилище в София, предпочетох да пътувам до работата си всеки ден, но да не прекъсвам връзката с родния град. Преди това, докато учех в чужбина, използвах всяка възможност да се прибера вкъщи. Така е, защото родителите ми ме възпитаха в родолюбие. Вълнувам се от миналото на нашия край. Автор съм на исторически статии, посветени на Правец.
Бих казал, че не е достатъчно качество за един кмет да бъде просто добър администратор, да е оперативен и да се ограничава единствено в правомощията на службата си по закон. Ежедневната работа, рутината, е най-малкото в кметските задължения. Ако кметът не се прояви като лидер с ясна визия за развитието на своя град, градът няма да има бъдеще.


-Имате ли свой девиз и искате ли да кажете кой е той? А свой политически кумир?

Нямам девиз, но често повтарям думите на Левски „свобода, и всекиму своето”. Свободата и стремежът към повече справедливост винаги са били непреходни и основни ценности за човека. За съжаление в нашето обществото повече от всякога властва неправдата, а свободата си е останала едно абстрактно понятие. Бедният човек не е свободен.
Ако един политик в България трябва да има кумир – модел за подражание, то за мен няма съмнение, че това трябва да бъде историческата личност, която току-що цитирах. И децата знаят колко честен, безкористен и себеотдаден на своя народ е бил Апостола на българската свобода. Горд съм, че в рода ми има четирима съратници на Левски, единият от които е диарбекирски заточеник.

-Според Вас, досегашното управление на града отговаряше ли на очакванията на гражданите?

Досегашното управление не успя да се справи с главния проблем на хората, живеещи в община Правец – липсата на поминък. В това отношение политиката на общинското ръководство е направо вредоносна – толерират се единствено интересите на ограничен кръг от фирми, които контролират туризма и обществените поръчки. С потенциалните инвеститори се сътрудничи единствено след височайше одобрение от т. нар. „ръководство” или „спонсор” – собственикът на фирмата, която по схемата на „публично-частното партньорство” придоби контрола върху цялата общинска собственост. С останалите се работи само, ако идеите им за бизнес не противоречат на вече начертаните планове за развитие на Правец.
Недостатъчно и на парче се работи по въпросите на благоустрояването и комуналните дейности. По неосветените улици е пълно с дупки. Общинските междуселски пътища са непроходими. Положението на селата е трагично – хората не могат да стигнат до домовете си.
Същата картина имаме и при водопроводната мрежа, която е амортизирана и често аварира. Водохващанията са недостатъчни, или са направени на неподходящите места – водата е негодна за ползване. От чешмите в град Правец тече тиня и кал, въпреки че държавата е инвестирала около 2 млн. лева в пречиствателна станция!
Заради нехайството на общинарите остава нерешен проблема със сметосъбирането – постоянно изникват нови нерегламентирани сметища, а старите се разрастват.
Липсва ефикасен контрол при извършването на строително-монтажните работи – в селата Калугерово и Своде бяха построени мостове и подпорни стени, които бяха отнесени от водата при първия сериозен дъжд. Работи се изключително некачествено и некомпетентно – преди около година подменяха водопровода пред дома на родителите ми. Оттогава останаха изкъртени бордюри, а тротоарът е изцяло разрушен. Общината нехае, но това е най-малкото. Прокуратурата е сезирана многократно за вършените в община Правец злоупотреби и присвоявания на средства, но наказани няма. А и как ще има при този сеир в съдебната система, на който сме свидетели тези дни.

-Във Вашите мечти какъв виждате Правец в бъдещето?

Виждам Правец и селата обновени и оживени. Развиващи се. Задача на бъдещото ръководство на общината е да спре обезлюдяването, да върне младите хора. Това ще стане с привличането на нови инвестиции, с подобряване на условията и качеството на живот.


-Кои конкретни идеи в програмата Ви ще осигурят стопанско оживление в общината?

Община Правец има уникално местоположение. Природните дадености са удивителни – малки котловини, речни долини, планини и хълмове, покрити с хубави гори. Тук има добри възможности за развитието на туризма. В момента край Правец се изгражда голям голф комплекс. В селата трябва да се създадат условия за развитието на селския туризъм и всички съпътстващи дейности.
Има предпоставки за развитието на промишлеността. Още повече, че общината има традиции в производството. Близостта до столицата и магистралният път София – Варна са огромното предимство на Правешката община. Имаме изградена база, която не се използва оптимално, защото общинското ръководство не мотивира инвеститорите.
Общината не трябва да пречи на бизнеса, а да го подпомага с правилните решения – инфраструктура, данъчна политика, човешки ресурси. Ако се работи по-ефективно,  могат да бъдат привлечени пари от редица европейски фондове и програми за развитие. Това би довело да създаване на нови работни места.
Трябва да се намерят схеми за реално подпомагане на дребния и среден бизнес и земеделските стопани. Тромавите административни процедури и бюрокрацията тормозят селскостопанските производители, които не знаят как да стигнат до предвидените за тях субсидии и средства.
В общината има предприятия, които по една или друга причина не работят от години. Смятам, че в настоящия момент е наложително установяване на контакт със собствениците им, изясняване на причините, довели до спирането им и оказване на съдействие, за да възстановят дейността си. Това би означавало нови работни места, създаване на траен поминък за населението и ограничаване на миграционните процеси.
Като община сме заинтересовани от реализацията на регионални инфраструктурни проекти, такива като сметището и тунела, свързващ Северна с Южна България при Етрополе, който в по-голямата си част е изграден.

-Смятате ли, че правомощията на кмета са достатъчни за решаване на проблемите?

Кметът разполага с изпълнителна власт и правомощията му са напълно достатъчни за решаването на проблемите на местно ниво. Много по-важна предпоставка за справяне със задачите е градоначалникът да има лични качества, амбиция и желание за работа, отколкото да е налице изпипана законова рамка.
Разбира се, за да бъдат намирани правилните решения на проблемите на хората и на общината, е необходимо да съществува добро и ползотворно сътрудничество между кмета и общинския съвет, който е основният орган на местното самоуправление.  Общинският съвет няма собствена администрация, затова и инициативата за различните решения се подава именно от кмета на общината. Ще разчитам на един активно и конструктивно работещ общински съвет.

-Ако ви изберат за кмет, кой ще е първият въпрос, с който ще се захванете?

Предстои изготвянето на бюджета на общината за следващата година. Това ще бъде трудна задача предвид условията на криза и ограничените средства. Ще заложим на един балансиран и същевременно работещ вариант. Приоритетите на общината са образованието, здравеопазването  и социалните дейности – като първостепенно важни в ситуацията на криза. Предвид общодържавната бюджетна рамка ще се стараем чрез местния бюджет да създадем стимули за бизнеса да работи, да произвежда и да създава работни места.
Веднага ще направим ревизия на всички сделки на предишното управление, за да установим защо общината не печели от своята собственост. Злоупотребите с обществени средства ще бъдат преустановени.

-Да станеш кмет означава да поемеш големи отговорности, кои са трудностите, които ще трябва неизменно да преодолявате?

Отговорностите безспорно са големи – от управлението зависят човешки съдби. Но пък от добрата воля на гражданите зависи реализацията на всяка една хубава идея. В това се състои основната трудност – в субективния, човешкия фактор. Ние, българите сме индивидуалисти, а трябва да се научим да съжителстваме в хармония с другите, в съобщност, в община.
Кметът трябва да има визия за това, как ще се развива неговата община, а не просто да се ограничава с чиновническа работа. Днес той трябва да полага основите на това, което ще се случи след 5, 10 или 20 години, в мандата на следващия градоначалник. Нямам притеснения от трудности – имам капацитета, силите и енергията да се справя с това предизвикателство.