Кметът Георги Георгиев и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откриха паметника на Свободата, изграден в знак на признателност към руските бойци, дали живота си за свободата на Ботевградския край. Преди това министър Найденов поздрави ботевградчани с празника по повод 132 години от Освобождението на Ботевград и връчи на градоначалника поздравителен адрес от министър-председателя Бойко Борисов. От своя страна Георги Георгиев благодари за благопожеланията.

Венци и цветя пред новия паметник положиха министър Найденов, зам.министърът на МВР Павлин Димитров, областният управител Красимир Живков и неговият заместник Мартни Тинчев, кметът Георгиев, депутатите от ГЕРБ Даниел Георгиев и Цветан Сичанов, депутатът от "Атака" Николай Пехливанов, гостите от Саранск, военното аташе на Русия в България Андрей Киндяков, ръководството на национално сдружение "Русофили", кметът на Правец Никола Нитов, общински съветници, представители на общински фирми, училища, детски градини и други. Сред гостите бе и Ловчанският митрополит Гавриил. Дядо Владика пожела Господ да даде здраве, духовно и материално благосъстояние на жителите на община Ботевград.

Припомняме, че проектът на паметника е дарен на община Ботевград от национално сдружение “Русофили”. За реализацията му бяха отпуснати 40 000 лв. от собствени приходи на общината.

Автор на паметника на Свободата е скулпторът Красимир Ангелов. Той бе награден с почетен медал от кмета на Ботевград. 

Всеки детайл на паметника носи определена символика. Кръстовете символизират вярата, която е давала сили на бойците в сраженията. Те са четири, защото загиналите руските войни са от четирите краища на Руската империя. Не е случайно и разположението на кръстовете. Те сочат две посоки: на изток – към Русия, и на юг – към София. На предната част на паметника е поставен гербът на Руската империя, изобразяващ Свети Георги Победоносец. Най-отгоре е поставена картата на съвременна България, изработена от цветни камъчета. Паметникът съдържа барелефи с главите на руските генерали: Гурко, Дендевил, Веляминов и Елис.