Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и инж. Петър Димитров – директор на Басейнова дирекция „Дунавски район” прерязаха лентата на новата пречиствателна станция за отпадни води в Ботевград.


Обектът е изграден по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013” със средства на Европейския съюз – Кохезионен фонд и съфинансиран от държавния бюджет и собствени средства. Стойността на проекта е 20 000 000 лева. Включва изграждането на пречиствателна станция за отпадни и води и канализация във вилна зона Зелин с отклонения към съответните имоти.  Пречиствателната станция е изградена по съвременна технология. Процесът на пречистване  протича в няколко стъпала: механично, химично, биологично и дефосфатизация. Съоръжението е предвидено да пречиства отпадните води на 41 еквивалент жители, които са на територията на Ботевград, Врачеш и Трудовец, както и остатъчните води следствие локалното пречистване на промишлените предприятия, намиращи се на територията на тези населени места. С откриването на тази пречиствателна станция и нейната ефективна работа ще се реши сериозен екологичен проблем с отпадните води, които се заустваха директно, без да бъдат пречиствани, в река Калница, която се влива в река Бебреш, в река Малък Искър и река Искър. Това каза кметът Иван Гавалюгов при откриването на градската пречиствателна станция. Той благодари на всички, участвали активно в реализацията на проекта – Министерството на околната среда и водите, правителството, на проектантите и изпълнителите.


Иван Гавалюгов изрази надежда, че през следваща година общината ще успее да преодолее проблема, свързан с наложената финансовата корекция върху стойността на проекта, която възлиза на 3 656 000 лева. По късно днес – на пресконференция, която се проведе в общинската администрация след откриването на съоръжението, той съобщи, че тези средства са отпуснати като безлихвен заем на общината от Министерството на околната среда и водите. Кметът съобщи още, че общината оспорва корекцията в съда, както и че делото по този казус е насрочено за февруари 2016 год.


На пресконференцията стана ясно още, че себестойността на един кубик пречистена вода ще бъде между 12 и 38 стотинки. Това каза Жеко Ганев, който е един от авторите на технологичния проект.


Както вече сме Ви информирали, изпълнител на проекта на новата пречиствателна станция е Консорциум "ЕРС Хидро".


Съоръжението ще се стопанисва от общинска фирма  „ВиК Бебреш”. За него ще отговаря Миглена Радославова, която е технолог във водното дружеството.