След три месеца ще стане ясно кои публични услуги ще бъдат прехвърлени за управлението им на местно ниво, каза на пресконференция регионалният министър Росен Плевнелиев след заседание на Съвета по децентрализация в регионалното ведомство, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Целта е да бъдат изнесени функции от централно на регионални ниво, посочи министърът. Общините, които предоставят по-добри услуги, ще получават и повече пари от държавата. Целта е да бъдат повишени приходите на общините не механично, а чрез ново преразпределение на функции и отговорности. От регионалното министерство например могат да бъдат прехвърлени на общините концесиите на плажовете, почистването на пътищата и строителният контрол за определена категория сгради. „Ако се бетонира един плаж, гражданите обаче трябва да знаят кой носи компетенциите”, заяви министърът.
Прехвърлянето на услуги към местната власт ще предизвика промяна в поне 20 закона, като този процес би следвало да приключи най-късно до септември.

Според изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова обаче местната власт трябва да предоставя услугите, които се смятат за най-ефективни и са най-близки до гражданите. Не е достатъчно само държавата да се освободи от някои свои услуги, които я натоварват.
Чавдарова обясни, че общините искат „нещата да се случват”.
„Имаме един добър шанс за извършване на реална децентрализация. Правителството е обявено от премиер, минал през местната власт, част от кабинета също е минал през местната власт. В местната власт се натрупа достатъчно енергия за промени, която трябва да бъде използвана”, каза тя.

Много малка част от услугите, които касаят пряко хората, са поверени в момента на местната власт, а тя не достатъчно използва общността, за да я въвлича към по-доброто изпълнение на услугите, смята Чавдарова.
Години наред са отлагани важни промени в България, да бъдат изградени характеристики, които да определят страната ни като нормален член на ЕС, смята Чавдарова. „Качествена промяна в услугите ние не предлагаме. Ние предлагаме по-ясно разделяне на права и отговорности. Ако общините имат отговорност, те да имат и съответните права. Например подобна област е средното образование. Ние не предлагаме качествена промяна в досегашните си компетенции, дори напротив – има много предложения за преосмисляне на някои компетенции”, каза Чавдарова.