Това показват данните от изследването на Галъп за месец ноември, предаде Агенция “Фокус”. Местната власт е институцията, която се ползва с най-голямо доверие – 36 пункта. Тя е запазила позициите си от миналия месец. На второ място е армията с 35 пункта и спад в доверието с три пункта в сравнение с октомври и със 7 с миналата година. Трета е полицията с 30 пункта, тя е реализирала спад на доверието с 9 пункта в сравнение с миналата година. Следва банковата система с 28 пункта и спад в сравнение с октомври – 4, а с 2007 г. - 3.

На пето място е правителството. То има 17 пункта и повишение на доверието с 3 в сравнение с октомври. Следва Прокуратурата с 15 пункта и спад от 5 в сравнение с 2007 г. На седмо място е съдът с 14 пункта. На последно място е Парламентът с 11 пункта, той е и с най-голям коефициент на недоверие – 80. В класацията на недоверието второ е правителството със 71 пункта, а на трето място е съдът с 68. Следват прокуратурата - с 65, полицията - с 56, местната власт - с 49, банковата система - с 47 и армията с 43 пункта.

По отношение на изборната активност данните сочат, че едва 23 % от хората са активни гласоподаватели, 46 са неполитически ориентираните, които са относително активни и 31 % са неактивните. От социологическата агенция съобщиха още, че са извършили изследване на мнението по отношение на очакванията за безработица и повечето респонденти са отговорили, че очакват повишаване. Ако 21 процента преди са смятали, че безработицата ще намалее, то през ноември те са едва 12. С 13 % се повишил и броя на хората, които очакват нарастване на безработицата.