Китайската тенисистка Ли На хвърли бомбата на Australian Open, след като изхвърли номер 6 в света Винъс Уилямс от надпреварата и си осигури участие на полуфиналите. На се наложи с 2:6, 7:6(4), 7:5 в маратонски мач изпълнен с много грешки, като двете тенисистки направиха общо 110 непредизвикани грешки.

 По-голямата от сестрите Уилямс взе лесно първия сет с 6:2 и във втория сервираше за мача, но Ли На успя да я пробие, а след това спечели и тайбрека, за да стигне до пълен обрат, печелейки третия решителен се, а с това и мача.

 С тази си победа Ли На продължава да пише история, след като заедно със сънародничката си Жи Жен станаха първите китайски тенисисти, които са се класирали на полуфинал в турнир от Големия шлем.

 За място на финала Ли На ще спори с победителката от двубоя между Серена Уилямс и Виктория Азаренка. В другия полуфинал Жи Жен среща Жустин Енен.

По-малката сестра Уилямс - Серена, все пак не допусна изненада срещу Азаренка от Белорус, въпреки че изоставаше с 0-1 сета и 0-4 гейма във втория сет.  Тя взе тайбрека със 7-6 и спечели третия сет с 6-2. Любопитен ще бъде нейният сблъсък в следващата фаза именно с китайката На Ли, която отстрани сестра й Винъс.