Отборът на Австралия победи с 2:1 Сърбия в последния мач на двата тима от груповата фаза на Мондиал 2010. И двата отбора обаче не успяха да се класират за осминафиналите. От Група "D" в директните елиминации ще участват Германия и Гана.

И трите попадения в мача паднаха след почивката. В 69-ата минута Тим Кейхил откри резултата, а само 4 минути след това резервата Брет Холмън вкара втори гол за австралийците. Сърбите намалиха резултата в 84-ата минута с гол на резервата Марко Пантелич, но не успяха да избегнат поражението и отпадането си от световното първенство в ЮАР.

 

Сърбите могат само да съжаляват за многобройните си пропуски пред вратата на опитния Марк Шварцър, особено през първото полувреме. Още в шестата минута крилото Милош Красич стреля отдясно, но Шварцър изби в корнер. В 12-ата минута Красич направи много сериозен пропуск. Той излезе сам срещу вратаря, преодоля го, но не успя да уцели празната врата. Все пак, трябва да се отбележи, че ъгълът, от който стреля крилото не бе най-удобният. В 16-ата минута и халфът Здравко Кузманович пропиля чудесна възможност за Сърбия. Той се озова в много удобна позиция в наказателното поле на противника, но не успя да нанесе голов изстрел. В 23-ата минута пък бе ред на защитника на Челси Бранислав Иванович да направи пропуск за Сърбия. Той стреля от непосредствена близост, но Шварцър се намеси блестящо. В 28-ата минута полузащитникът на Интер Деян Станкович също пробва да затрудни Шварцър, но ветеранът бе на мястото си. Австралийците не създадоха почти никакви опасности за вратата на Владимир Стойкович преди почивката. Най-деен в атаката на тима бе Тим Кейхил. В 32-ата минута офанзивният халф на Евертън стреля с глава, но в аут.

В 34-ата минута и двуметровият нападател Никола Жигич пропусна златен шанс за откриване на резултата в полза на Сърбия. Дългучът стреля неточно с глава от много удобна позиция след центриране отдясно. В 38-ата минута Красич отново бе изведен зад защитата на Австралия и този път преодоля Шварцър, но голът бе отменен заради засада. В последните секунди на първата част острието в атаката на Австралия Джошуа Кенеди стреля с глава, но твърде слабо и не затрудни Стойкович.

През второто полувреме австралийците вече бяха напълно равностойни на противника си и атаките им бяха по-опасни. Въпреки това, в 54-ата минута Жигич пропиля нов чудесен шанс за откриване на резултата. Сръбският нападател овладя хубаво топката в наказателното поле на съперника, но стреля неточно от въздуха. Две минути след това австралийски футболист шутира опасно отдалеч, но топката не намери очертанията на сръбската врата. В следващите минути Стойкович на два пъти трябваше да се намесва след изстрели на халфа Марк Брешано, а в 68-ата минута Кузманович пропусна поредното положение за Сърбия.

Така се стигна до 69-ата минута, когато Тим Кейхил откри резултата в полза на Австралия след чудесен удар с глава. Само 4 минути след това резултатът вече бе 2:0 за австралийците. Резервата Брет Холман изненада Стойкович с далечен изстрел, като топката закачии и тялото на защитника на Манчестър Юнайтед Неманя Видич. Малко след това Шварцър трябваше да се намесва решително след изстрели от близко разстояние на сръбски футболисти. В 84-ата минута непробиваемият дотук Шварцър най-сетне капитулира. Той се намеси ужасно след изстрел на Зоран Тошич извън наказателното поле и топката попадна в резервата Марко Пантелич, който без проблеми се разписа. Драмата продължи с пълна сила и в 86-ата минута Пантелич отбеляза нов гол, но той бе отменен заради засада. В последните секунди на срещата отново Пантелич можеше да донесе равенство за Сърбия, но направи фрапантен пропуск, като от непосредствена близост стреля над вратата.

В крайна сметка, в крайното класиране в групата първи завърши тимът на Германия с 6 точки. Втори е отборът на Гана с 4 точки и по-добра голова разлика от австралийците, които останаха трети, също с 4 точки. На последната четвърта позиция финишира Сърбия, с 3 точки. На осминафиналите Германия ще играе с Англия, а Гана среща победителя от Група "С" САЩ.