Понякога срещаме хора, чиито лица ни се струват смътно познати. Друг път се оказваме в ситуация, която като че ли вече сме преживели. Попадаме на места, които като че ли отдавна сме видели...

Повечето хора напълно спокойно веднага ще кажат „Дежа вю". Но има и друг отговор: всичко това може да сме го сънували.

Много духовни практики утвърждават, че съществува някакво нематериално ниво, което предшества нашата материална реалност. Това е нивото на сънищата. Мястото, където се съхраняват замислите-сюжети на човешките съдби. Там, като на кинолента, са записани всички събития, които по-късно „ще се проявят" в реалния свят и ще придобият материална форма.
Ние наричаме това явлание сънища, които се сбъдват.

Древните народи са се отнасяли много сериозно към информацията, постъпваща от сънищата. Финикийците и египтяните са се съветвали с гадатели на сънищата. В Спарта са съществували особени храмове, където „специални" хора са заспивали по определен ритуал, за да получат насън указания за решаването на трудни политически въпроси.

Всеки сън съдържа информация и послание за бъдещето. Но те се различават по степента на тяхната значимост и мащаби.

Пророчески сънища.

Сънищата, в които става дума за съдбата на държави и народи, се наричат пророчески. Именно такива сънища е разгадавал библейският Йосиф на фараона. Управникът на Египет е сънувал 7 слаби крави, които излизат от Нил и изяждат 7 дебели крави. Изслушвайки разказа, Йосиф е предрекъл на Египет 7 години разцвет и 7 години страшен глад. Той е посъветвал фараона са събере излишъка през богатите години и да го използва през гладните. Фараонът послушал съвета и така спасил народа си.

Пророческите сънища са много редки и не се присънват на всеки. В тези сънища събитията са представени по зашифрован начин. Символите трябва да се разгадават много внимателно.
В древната история има случаи, когато, поради неправилно разгадаване на информацията от сънищата, са били вземани пагубни за държавата решения.

Сбъдващи се сънища.

Има сънища, които буквално се сбъдват. Те, както и пророческите се сънуват много рядко. Но всеки от нас поне веднъж в живота си сънува такъв сън. Тези сънища са предвестници както на лоши, така и на добри събития. Психиката на човека обаче е устроена така, че лошото се запомня по-лесно, отколкото хубавото. Особено, ако това се отнася до здравето и живота на близките.

Всекидневни битови сънища.

Голяма част от сънищата засягат всекидневието на човека - битовите и жизнени неуредици, всекидневните радости и скърби. Тези сънища постоянно присъстват в нашия живот. При наличието на определени навици, ние също можем да извличаме от тях полезна информация.

Как да работим със сънищата?

1. Сънищата за тълкувание трябва да се отсяват. Как да разберем колко значим е сънят? Най-лесен ориентир може да ви бъде нивото на емоционална окраска. Ако сънят се е врязал в паметта ви и не ви дава спокойствие, бъдете сигурни, че той се опитва да ви донесе някаква важна информация.

2. Ако сте се събудили от страшен сън, не бързайте да го определяте като пророчески. Опитайте се да разберете дали той не е просто нощен кошмар, предизвикан от късната и доста обилна вечеря. Истинските пророчески сънища имат особена емоционална украска - тя трудно се описва с думи, но се усеща.

3. Не бързайте да четете съновника или да търсите с приятелката си отговор на някои от сънищата си. Първо си припомнете и почувствайте обстоятелствата около съня. Пространството, в което се извършва действието е не по-малко важно, отколкото конкретните детайли. Особено внимателни трябва да бъдете и към своите усещания по време на сън. За разлика от всичко останало чувствата в сънищата никога не са зашифровани - на тях може да им се вярва.
Тягостното чувство, чувството за мъка или някаква загуба, усещането за лекота и безметежност ще ви помогнат да определите какъв знак ви носи съня - положителен или отрицателен.

4. Вкусът, миризмите и тактилните усещания в сънищагта са крайно са крайно редки. Тяхната поява е признак за особената важност на събитие.
Приятната или неприятна миризма, начинът на докосване (студено, топло, лепкаво и т.н.) почти винаги посочват характера на бъдещото събитие.

5. В помощ за разгадаването на сънищата е воденето на дневник на сънищата. Ако започнете редовно да си записвате и припомняте сънищата, те постепенно ще станат повече. Вашата памет ще съхранява повече детайли и подробности.

Какво да направим, ако сънуваме лош сън?

Много народи отдавна практикуват елементарни, но ефективни начини за „прогонване" на лошите сънища.
Сутрин, след ставане, можете да изговорите съня срещу вятъра.
Или да го предадете на водата. Тя трябва да бъде чиста и прозрачна - най-добре е да бъде ручей или река. В условията на града използвайте водата от чешмата. Поставете ръцете си под течащата вода, наблюдавайте как водата изтича през тях и си представяйте как тя отмива вашия лош сън. След подобна процедура страхът, предизвикан от лошия сън, изчезва.