Мария Шарапова продължава да бъде най-добре платената спортистка в света, а и ни го дърви веки път (това нямаше нужда да го споменаваме, ама все пак...).

Списание Форбс изготви класация на жените в спорта, на базата на доходите им за периода юни 2009 - юни 2010, което включва както пари от състезания, така и доходи от реклами и други странични дейности.

Ето как изглежда топ 5:

1. Мария Шарапова - 24.5 млн. долара

Тенис

Възраст: 23 г.

Тази година Шарапова подписа договор с Nike за още 8 години. Това може да й донесе общо 70 млн. долара. Тя има собствена линия чанти и обувки.

2. Серена Уилямс - 20.2 млн. долара

Тенис

Възраст: 28 г.

През 2009 тя спечели два турнира от Големия шлем и общо 6.5 млн. долара от наградни фондове.

3. Винъс Уилямс - 15.4 млн. долара

Тенис

Възраст: 30 г.

Тя рекламира Oreo, Powerade, Tide и Wilson. Съавтор е на книгата Come to win, в която се разказва за успехите на хора, които като малки са се занимавали със спорт. В книгата са включени още Ричард Брансън, Бил Клинтън, Мег Уитмън и др.

4. Даника Патрик - 12 млн. долара

Автомобилизъм

Възраст: 28 г.

Решението й да се премести в Nascar за сега не се е отплатило много, но Даника остава сред най-известните състезатели и има договора с 10 спонсора.

5. Ким Ю На - 9.7 млн. долара

Фигурно пързаляне

Възраст: 19 г.

Само на 19 фигуристката вече е рекламно лице на Hyundai, Nike и Samsung Electronics. Та спечели златен медал на Олимпиадата във Ванкувър тази година. Нейният спонсор Kookmin Bank й обеща премия от 1 млн. долара, ако тя подобри световния рекорд по брой точки дадени от съдиите - тя успя и получи парите.