Направленията за преглед при специалист са орязани с още 10%, след като в началото на годината бяха веднъж намалени с 30%,  това алармираха семейни лекари.  Въпреки актуализацията на бюджета на здравната каса с 220 млн. лв.  болници и лекари от доболничната помощ получават все по-малко пари. В средата на август на лечебните заведения бяха платени 65-68% от заработеното. Проверката ни показа, че семейните лекари в Ботевград получават месечните си плащания от здравната каса с изключение на потребителските такси, които не са превеждани вече една година.
“Всеки месец касата плаща общо 11 милиона лева месечно за личните лекари в България и 10 милиона за специалистите. Сумата за болниците е  140 милиона лева месечно и именно там са най-големите проблеми и забавяния” – коментира д-р Валери Радков.
Българският лекарски съюз обяви стачна готовност. Тази седмица започва съгласуване със синдикати и пациентски организации на протеста, насрочен за 1 септември. Лекарите от болничната и доболничната помощ  в Ботевград подкрепят исканията на БЛС. Засега не е ясно дали ще се включат ефективно в протеста