Алексей Петров вече не е част от „Октопод"-а. Това стана ясно по време на заседание на съда по искане на бившия сътрудник на ДАНС за промяна на мярката му за неотклонение, която сега е „задържане под стража". През август обвиненията срещу Петров са били снети, като в момента той отговаря пред закона единствено за организиране на престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване.

Освен Алексей Петров по това дело ще отговарят още соченият от разследващите за негова дясна ръка - Антон Петров-Хамстера и финансистът Марчело Джотолов. Отпадат обвиненията за склоняване към проституция, източване на комбината „Кремиковци", както и други икономически престъпления.

Адвокатите на Петров съобщиха, че срещу бившата Барета остава обвинението за разгласяване на държавна тайна. Според защитата има вероятност прокуратурата да бъде готова с окончателния обвинителен акт още през октомври.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще прецизира обвинението срещу останалите задържани при мащабната операция „Октопод", сред които са братята Пламен и Йордан Стоянови, по известни като Дамбовците.

От февруари Алексей Петров многократно се опитва да излезе от ареста. Софийският градски съд се съвещава по искането на Петров за промяна на мярката му за неотклонение. Решението се очаква да бъде произнесено около 15 часа.