Jack Daniel’s Tennessee Whiskey притежава характеристики, които го доближават до бърбъна, но отличителните му особености го поставят в една самостоятелна категория – Tennessee Whiskey.

Приготвянето на Jack Daniel’s започва с внимателна селекция на висококачествена царевица, ръж и ечемичен малц. След това се добавя чиста вода от варовиковия извор Кейв Спринг, за да се получи смес, наречена “каша”. Jack Daniel’s се прави по традиционната технология на ферментиране “sour mash process” – част от предходната каша се използва за създаването на всяка нова партида уиски.

След дестилацията Jack Daniel’s Tennessee Whiskey се филтрира по специален начин, който му придава уникален вкус и го отличава от бърбъните.

Уискито се процежда бавно, капка по капка, през триметров пласт дървени въглища от сладък клен. Точно тази част от процеса по създаването на уиски превръща Jack Daniel’s в нещо повече от бърбън, с онзи специфичен аромат и вкус, характерен единствено за Tennessee Whiskey.

Накрая Jack Daniel’s се оставя да отлежи в нови, специално обгорени бъчви от бял дъб. Докато старее, уискито увеличава и намалява своя обем през различните сезони, като по този начин е в непрекъснат обмен с материала, от който са направени бъчвите. Въпреки че характерът на Jack Daniel’s вече е бил изграден, този последен полиращ ефект придава на Jack Daniel’s Sour Mash Tennessee Whiskey кехлибарен цвят и уникалeн вкус.

Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey е друг специален продукт на дестилационната фабрика Jack Daniel.

Спазвайки традицията, всяка капка от това уиски се филтрира през кленови дървени въглища, както при приготвянето на Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Но Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey е единственото уиски в света, което се рафинира два пъти по този начин: първия път – преди да бъде преместено в нови дъбови бъчви, а втория – след отлежаването.

Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey е уиски, което в миналото е имал привилегията да опитва единствено Мaster Distiller (главен майстор-дестилатор). Всяка бутилка се подбира от различна бъчва и вкусът й се отличава едва доловимо от останалите, за радост на ценителите.

Истинското му име е Джаспър Нютон Даниел – по прякор Джак. Роден е през 1850 г. в голямо семейство. Напуска своя дом едва шестгодишен, правенето на уиски от един лютерански свещеник. Едва 13-годишен Джак става собственик на дестилационна фабрика в Линчбърг, Тенеси, която регистрира през 1866 г. Фабриката, която сега носи неговото име, е най-старата регистрирана дестилационна фабрика в САЩ.

Още приживе Джак Даниел се превръща в най-известния производител на уиски в Америка и вижда със собствените си очи как неговото уиски добива световна известност, като печели 2 златни отличия за международно признание.

Според една легенда Мистър Джак, както галено го нарича цяла Америка, опитал шест различни рецепти за създаване на подходяща каша и едва седмата се оказала съвършена.

Джак Даниел умира през 1911 г., като оставя дестилационната фабрика на своя племенник Лем Мотлоу, който става вторият Мaster Distiller в историята на Jack Daniel’s. Днес целият процес по приготвянето на Jack Daniel’s Tennessee Whiskey се наблюдава от шестия Мaster Distiller от времето на Джак Даниел до днес – Джими Бедфорд.