Само 15 000 лева са осигурени за мъжкия баскетболен отбор на Академик Пловдив, който се завръща на родната сцена след 6-годишно отсъствие и ще играе във Втора А група. Тези средства са достатъчни за подсигуряване на календара, но не и за заплатите на треньори и състезатели. Нормалният бюджет за клуб като нашия е около 80 000 лева, тези пари тепърва ще ги търсим и събираме, увериха от клубната управа. Въпреки това шефовете са убедени, че тимът спокойно може да се пребори да влезе в тройката на втората ни по сила баскетболна група.

 Отборът ни е млад, момчетата са от 20 до 28 години, а няколко от останалите 10 тима в групата са съставени предимно от юноши, заяви президентът на клуба и бивш негов състезател Васил Врачев.

Идеята да възродим Академик се зароди, след като направихме ремонт на залата, която вече отговаря на всички изисквания. Всички момчетата са пловдивчани, само капитанът Асен Николов е от Пазарджик. Трудно ще бъде, защото сме зле финансово, но ще се борим, допълни Врачев, който разкри, че Общината е поела ангажимент за финансова помощ, но за пролетния полусезон. Засега единственият финансов благодетел е управителят на фирма Арива Петър Цанов. В баскетболната ни федерация приеха със задоволство и овации новината, че Академик се завръща, каза Здравко Димитров, който е член на УС на централата. Сигурен съм, че този отбор ще поднесе приятни изненади, допълни кметът на район Западен.

Шампионатът стартира на 23 октомври, когато Академик гостува на втория отбор на Рилски спортист. На 31 октомври е и първото домакинство - срещу Видабаскет. За тази неделя е предвидена и първата контрола на тима, която ще бъде под формата на двустранна игра. В събота започва и първенството при подрастващите - регион Родопи. В него мъжкото направление на Академик ще има представители във всички възрастови групи - нещо, което  малко отбори в България могат да си позволят, по думите на регионалния представител на федерацията Станко Стоянов.

Днес треньорът на Академик Живко Желев символично връчи екипите на състезателите. Ето и имената на онези, които ще защитават честта на Академик през новия сезон: Иван Русев, Асен Николов, Мартин Пенев, Димитър Ставрев, Станислав Видев, Димитър Хорозов, Мартин Хорозов, Илиян Ставрев, Йордан Новачев, Михаил Стоянов, Пламен Теохаров, Васил Петлешков. Юноши: Георги Урджанов, Никола Мирчев, Стефан Стефанов, Веселин Чолаков, Цветомир Тодоров.

Снимка: Plovdiv24.bg