Точно когато си мислехте, че high definition войната е свършила, изплува HD VMD формата, при който се чете с червен лазер.

"New Medium Enterprises" обявиха HD VMD плеъра си на CES 2008, и планове за пускането му на пазара в америка. За разлика от HD DVD и Blu-ray, този формат използва старата червено-лазерна технология използваща се в стандартни DVD-та.

Плеъра ще струва $199 и ще се продава в Amazon и други магазини. При доставката се получават и 2 безплатни филма - Mother Ghost и Cutting Room (лично за мен неизвестни).

Тук е и основният проблем с HD VMD. Формата няма поддръжката на нито 1 голямо филмово студио. Като партьор е посочено само SME Entertainment, които обещават да пуснат "редки и класически" филми и телевизионни шоута за този формат.

При проверка на сайта на New Medium Enterprises, се виждат само няколко филма, които за повечето хора ще бъдат познати: Alexander, Apocalypto, Blade Trinity, Passion of the Christ, Pulp Fiction и Saw.

Липсата на друго качествено съдържание и подкрепата на голямо филмово студио са сред недостатъците на плеъра, независимо от ниската цена. Формата работи с дискове с капацитет 30GB както и големият играч на сцената HD DVD.