Директорът на Държавно ловно стопанство „Витиня” ще бъде уведомен да направи по-добра организация за целта


Жителите на село Врачеш ще могат да се снабдяват с дърва за огрев по-бързо и лесно, отколкото досега. Директорът на Държавно ловно стопанство „Витиня” ще бъде уведомен от Министерството на земеделието и храните да направи по-добра организация за целта. Причината за това е писмо на депутата Николай Пехливанов, с което той сигнализира за проблеми при осигуряването на дърва за огрев на населението на Врачеш. В отговор до Пехливанов министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов посочва, че ще бъде подобрена организацията и ще се намали времето, за което се извършва това.

Поводът за сигнала на депутата Николай Пехливанов до министъра на земеделието и храните и до директора на Изпълнителната агенция по горите инж. Бисер Дачев беше поредната му среща с жителите на Врачеш. На нея Пехливанов беше информиран за трудностите с осигуряването на дърва за населението в района. Според живеещите в селото, причина за това е фактът, че горските масиви около Врачеш принадлежат към Държавно ловно стопанство „Витиня”, а не към Държавно горско стопанство - Ботевград. Жителите на селото помолиха Пехливанов да провери възможността горите около Врачеш да се върнат към Горското, тъй като според тях по този начин ще могат да постигнат по-добра координация с лесничейството за защита на техните интереси. Допълнителен проблем жителите на Врачеш виждат и във факта, че при изсичането на горите не се залесява отново. От ДЛС „Витиня” са отговорили на тяхното запитване, че такава практика няма.

В отговор на запитването на Пехливанов, от Министерството на земеделието и храните обясняват, че териториалният обхват на държавните горски стопанства се съобразява с границите на землищата на населените места, а на ловните стопанства се определя по трайни теренни форми и съоръжения, независимо от землищните и фондовите граници. Промяната на границите би довела ловното стопанство до невъзможността да изпълнява предвидените в закона задължения, а именно опазването на дивеча, обогатяване на фауната и запазване на екологичното равновесие в природата. Поради тази причина е несъобразно да се променят границите на ДЛС „Витиня”.  

Въпреки това от МЗХ обещаха на Пехливанов да се обърнат към директора на на ДЛС „Витиня” да предприеме мерки, за да могат жителите на Врачеш да си осигуряват дърва за огрев.

„Искрено се надявам, че мерки наистина ще бъдат взети, коментира Пехливанов. -Лично се ангажирам да следя казуса, за да съм убеден, че жителите на Врачеш няма да имат повече проблеми при набавянето на дърва за огрев”, допълни депутатът.