В 11:00 часа започна възпоменанието пред морената на Васил Левски в Етрополе. Рецитал за Апостола изпълниха група ученици от Професионалната гимназия „Тодор Пеев”. Детската вокална група и Женската вокална група за изворен фолклор под ръководството на Диляна Гоцева изпълниха песни, посметени на паметната годишнина на великия българин. „Рядко природата влага толкова много добродетели в един човек. Рядко храбрите и дръзките са и най- благородни. Още по -рядко властните, безкористните и даровитите са и най- скромни. В Левски са еднакво застъпени душевната мекота с революционната твърдост; мечтателят - с човека на делото, способността на водача - със смирението на мъдреца. Той пробужда цяла България, чрез магията на своята цялостно завършена, съвършена личност.
През далечната 1870 година Левски идва за първи път в нашия град с една основна цел - да събере съмишленици и да създаде таен революционен комитет. Срещата се провежда в дома на етрополеца Тодор Пеев, който става един от най-добрите приятели на Апостола. „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени, задружни сили". Тези думи на Апостола са изречени преди повече от 130 години, но днес звучат много истински и правдиво. Те са сигурен знак, че Левски е надживял своето време, своята епоха и се е превърнал в идеал на цял един народ” – подчерта в словото си кметът инж. Богомил Георгиев.
С падане на колене и с едноминутно мълчание множеството почете паметта на Васил Левски.
Венци и букети от цветя поднесоха кметът на Общината инж. Богомил Георгиев председателят на Общинския съвет д-р Цено глогов, колективите на етрополските училища СОУ „Христо Ясенов”, Професионалната гимназия „Тодор Пеев” и ОУ „Христо Ботев”, Историческият музей, Алианс „Български командоси”, ОС на Демократичен съюз на жените, Съюзът на пенсионерите, Българският антифашистки съюз и НЧ „Тодор Пеев-1871”.
През цялото време пред морената имаше почетен караул от командоси.
Водещ беше Десислава Найденова.