За 14-та поредна година основателят на Microsoft Бил Гейтс остава най-богатият човек в САЩ, показва последната класация на списание „Форбс“.

Възпитаникът на Харвард (който взе дипломата си трийсетина години след началото на студентството си) има състояние, оценявано на 59 млрд. долара, или с 6 млрд. повече от миналата година.

Милиардерът наскоро обяви, че постепенно оттегля вниманието си от софтуерната си империя, за да се посвети изцяло на благотворителна дейност. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс управлява 33 млрд. долара, разпределяни за каузи като повишаване на нивото на образование в бедните държави, ваксиниране на децата в развиващите се страни, финансиране на изследвания за борба със СПИН.

Второто място се заема от Уорън Бъфет, който притежава богатство на стойност 52 млрд. долара. И тук разликата спрямо миналата година е 6 млрд. долара във възходяща посока.

На трето място се нарежда хазартният бос от Лас Вегас Шелдън Аделсън с 28 млрд. долара, а на четвърто – шефът на Oracle Лари Елисън с 26 млрд. долара.

Номер 5 е съоснователят на Google Сергей Брин, чието състояние тази година възлиза на 18,5 млрд. долара, условното шесто място е за партньорът му Лари Пейдж със същата сума.

Седми е инвеститорът от арменски произход Кърк Керкориан (18 млрд. долара), осми – основателят на Dell Computer Майкъл Дел (17,2 млрд. долара), а девети – шефът на холдинга Koch Industries (17 млрд. долара). Челната десетка запълва братът на Кох – Дейвид, отново със 17 млрд. долара.

След поредното забогатяване на най-богатите в Америка прагът, който трябва да бъде прескочен, за да се влезе в престижната класация Forbes 400, стана 1,3 млрд. долара. Общата стойност на богатствата на 400-те тази година е нараснала с 290 млрд. долара и се равнява на 1,54 трлн. долара.