От 21 до 25 май 2011 год. се проведе националния туристически поход „По стъпките на Георги Бенковски", посветен на 135 годишнина от Априлското въстание и от гибелта на Г. Бенковски. В него участваха 40 туристи от цялата страна, 10 от тях бяха от ТД"Старопланински турист" - гр. Етрополе.
Походът премина по следния маршрут: м. Оборище - х. Сакараджа - с. Петрич - с. Буново - х. Чавдар -х. Стражата - с. Ямна - мах. Остриля - с.Дивчовото - м. Костина.
По време на похода туристите преминаха по последните стъпки на легендарната Хвъркова чета на Бенковски, обходиха паметни места и се запознаха с историческите събития, свързани с тях. Участваха във възпоменателния митинг по случай 135 годишнина от епилога на Априлското въстание и делото на Г. Бенковски в м. Костина /с. Рибарица/.
На 23 и 24 май походът бе на територията на Етрополска община. На паметната плоча в м. Стайков дол групата бе посрещната от ученици и учители от ОУ „Г.Бенковски"- с. Малък Искър, които поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите четници и изпълниха кратка литературно-музикална програма.
Текст и снимки: Цанко Нинов