Българските клубни отбори са обсъждали революционната идея за създаване на собствен платен телевизионен канал за излъчване на мачове от родния шампионат, твърди "Труд".

Идеята се е появила в резултат от пълния хаос с тв-правата преди старта на новия сезон. Договорът с bTV няма да е валиден от есента, ако медията реши да не се възползва от схемата при подписването му: "2+3 години".

Припомняме, че първите 2 сезона от контракта вече изтекоха, при това с шумен скандал. Телевизията санкционира БФС и клубовете с цели 1,6 милиона лева от дължимите им пари за нарушения по подписания договор.

На Изпълкома на БФС в четвъртък ще се обсъжда контра-реакция, а вероятно ще се стигне и до нови преговори с телевизията.

Куриозното е, че на този етап няма друга телевизия, която да проявява желание да предава мачовете от "А" група и именно това прави bTV единствен кандидат. Ситуацията е меко казано фрапираща, тъй като медията и клубовете взаимно се заплашват със съдилища.

Има и друг, но далеч по-малко вероятен изход от ситуацията: ТВ-правата за следващия сезон да бъдат разпределени между две или повече телевизии, но това навярно ще доведе до гръмки скандали при избора на мачове за излъчване.

Евентуален собствен тв-канал ще излезе скъпо на клубовете, като дори солидна реклама в него не гарантира печалба за отборите. Такъв канал вече имат Висшата лига на Англия, испанската Ла Лига и спортните лиги по бейзбол и американски футбол в САЩ, но там пазарът е далеч по-внушителен от този у нас. Родният продукт също отстъпва значително пред английския, испанския и американския.

А и технически подготвянето на телевизия за "А" група може да стане най-рано в рамките на година - едва за сезон 2012/13.

Друга много деликатна подробност, която няма да се хареса на българските фенове на играта:  независимо с коя медия бъде сключен бъдещият договор, клубовете ще искат активиране на "заключения" часови пояс през уикенда.

Това означава, че в точно определено време за излъчване на мачовете от "А" група никоя конкурентна медия няма право да предава на живо двубой от друго първенство. В момента се обсъжда този интервал от време да бъде между 16 и 18 часа в събота, което означава, че зрителите ще бъдат лишени от възможността да гледат сблъсъците от английската Висша лига и испанската Ла Лига, например.

Явно родните клубове пропускат една малка подробност: Висшата лига на Англия генерира най-голям зрителски интерес. А и "заключеният" часови пояс едва ли ще върне зрителите по стадионите у нас.

По-скоро ефектът би бил отрицателен и любителите на динамичния английски и испански футбол ще потърсят алтернативни източници, за да наблюдават високоскоростен европейски футбол с висок заряд