През изминалия сезон школата на Черно море спечели три титли при подрастващите в мъжко направление. Затова потърсихме генералния мениджър на клуба Симеон Варчев, който говори за начина на работа, треньорите в клуба и баскетбола за подрастващи в България. Ето какво каза той пред BGbasket.com:

 

Черно море зае първо място в класацията на BGbasket.com за подрастващи мъжко направление. Клубът има три титли – до 16, 18, и 20 години. На какво смятате, че се дължи успехът на школата?

„Оценката ми е погледната от два ъгъла. През призмата на българския стандарт, мисля, че постигнахме добри резултати. Те се дължат преди всичко на нашата философия и организация за работата с подрастващи. Аз мисля, че това трябва да бъде грижа и основна работа на всеки един клуб, но за съжаление повечето от президентите нямат това виждане и затова толкова се стесни броя на клубовете, работещи с подрастващи. Ние дълги години сме работили с подрастващи, и поне докато това зависи от мен, ще продължаваме да го правим. Спечелихме три титли, това не е толкова важно. Най-важното е, че в тези три гарнитури има общо между 12 и 15 момчета, чиято съдба ще бъде баскетболът. Нашата основна цел не е да печелим медали – те идват по естествен път, а да произвеждаме състезатели.

 

Тук обаче идва и вторият ъгъл на оценка – този на Европа. Гледайки от него, не сме постигнали кой знае какво. Големите резултати ги постигат бившите югославски републики, начело със Сърбия. Техните играчи отиват да играят в най-силните отбори – Панатинайкос, Олимпиакос, Реал Мадрид, Барселона, и там получават много по-големи възнаграждения. За съжаление, ние не сме успели да направим това. Преди години нашият връх беше Георги Глушков, който е първият източноевропеец, играл в НБА. В настоящия момент са двамата близнаци – Калоян и Деян Иванови, които играят в силни отбори и са добре оценени финансово. Това са нашите върхове. От тази гледна точка, мисля че треньорите и играчите имат да работят още доста, за да се стигне до големи успехи.”

 

Каква е оценката Ви за работата на треньорите от школата на клуба?

„В школата ни работят няколко опитни треньори, начело с Петко Делев, който натрупа много стаж и е добър специалист. По-младите треньори като Борис Борисов и Галин Стоянов-Патрика, прибавям към тях и Денислав Коцев, са много амбициозни, но има какво още да учат в професията. Положителното е, че са амбициозни и имат желание да постигат резултати. Когато тези качества са налице, рано или късно успехите ще дойдат.”

 

Какво смятате за нивото на баскетбола за подрастващи мъжко направление в България?

„Посредствено. Всяка година гледам почти всички първенства. Не съм удовлетворен от работата на треньорите в България. Много малко са тези, които работят с желание и амбиция и са в помощ на състезателите да ги изграждат като добри баскетболисти. В България има два щекотливи момента в баскетбола – единият е липсата на законодателство, което води до слаби финансови възможности на клубовете. И оттам се стига до малките възнаграждения на треньорите. Заради това малко от интелигентните хора остават в баскетбола – те си намират друго поприще. Това е причината баскетболът ни да бъде на едно средно, да не кажа посредствено ниво.”

 

Седем състезатели от общо 19 българи в мъжкия национален отбор са започнали баскетболния си път от варненската школа – близнаците Иванови, Сашо Янев, Тихомир Желев, Божо Аврамов, Асен Великов и Пламен Алексиев. Как успявате да съхраните традициите в школата и непрестанно да изкарвате качествени баскетболисти?


„Основните причини за това са три. Първото е, че отделяме внимание и доста финансови средства за школата за подрастващи – около 45% от нашия бюджет е за нея. На второ място е добрата работа на треньорите. На трето място, тук може би ще се самоизтъкна, но трябва да кажа това, е вроденото ми чувство да преценя дали едно дете може да стане добър баскетболист, или не. Затова за всеки, който влиза в школата, аз отделям по няколко тренировки, за да видя как се справя. След това, когато попадне и започне да се развива в школата, в по-голямата част от случаите прогнозата ми за него се сбъдва. Това са трите фактора – преценката в селекцията, работата на треньорите и инвестирането в школата.”

 

Стана въпрос за националния отбор, който започна подготовка скоро. Смятате ли, че България има шанс за нещо повече от груповата фаза на Европейското в Литва?


„В понеделник бях в Самоков и водих дълги разговори с треньорите начело с Росен Барчовски, както и с някои от играчите. Ако треньорите успеят да създадат добра психологическа обстановка, играчите да дадат всичко от себе си и да играят с ентусиазъм, това ще компенсира част от баскетболните неумения на някои от тях. С наличните баскетболисти в състава, мисля че можем да направим скок и да преминем във втория етап, което ще бъде един голям успех.”