Първият турнир по Баскетбол 3 на 3, организиран от ФИБА вече стартира. Това може да се приеме и в буквалния смисъл, тъй като два огромни камиона с оборудване потеглиха от централата на ФИБА Европа в Мюнхен. Първото турне включва международен открит турнир в Словения.

Камионите на ФИБА 3 на 3 превозват баскетболни кошове с вградени часовници за 24 секунди, настилката за всички игрища, електронни табла, тенти за организаторите и ВИП гостите, баскетболни топки, тениски и рекламни материали.

Първата спирка на Баскетбол 3 на 3 е словенската столица Любляна. ФИБА Европа предоставя всичката необходима екипировка, докато словенската федерация ще осигури терен, както и всичко необходимо на гостите.

„Проектът Баскетбол 3 на 3 е насочен основно към хората” каза главният секретар на ФИБА Европа Нар Занолин. „Основната цел на първия тур на Баскетбол 3 на 3 е да доведе играта до хората и да привлече колкото може повече участници.”

Всеки желаещ да участва, без значение от възрастта му и пола, ще получи възможност да участва на турнира в Любляна.

Отбори от Сърбия, Словения, Хърватия, Черна гора, Македония и Босна и Херцеговина ще участват в международния турнир в петък и събота. Той ще се проведе на площад  „Прешернов” в центъра на Любляна, където хората ще станат свидетели на огромен, невиждан досега баскетболен празник.

За да направи атмосферата там още по-приятна, ФИБА Европа ще разпространи топки, направени по желание на клиента потници ФИБА 3 на 3, а за всеки участник ще има екип.