Втората самостоятелна изложба на Веска Николова бе открита официално вчера в зала “Орханиец” на Исторически музей – Ботевград.
“Моята истинска страст е живописта. Картините ми са вдъхновени от красивата българска природа. Претворявам в багри това, което сърцето и душата ми са видели. Когато рисувам, сякаш потъвам в необятния океан от цветове. Те се спускат като водопад върху платното и така се появяват моите пейзажи и натюрморти. Обичам да рисувам прецизно, по каноните на многослойната класическа техника.
Иска ми се любовта, с която рисувам, да се предава на картините, а чрез тях на хората, които ще ги видят или ще ги притежават”, каза Веска Николова. Тя благодари на Историческия музей и неговия директор г-жа Тодорка Коцева за подреждането и популяризирането на изложбата, както и на семейството ми за разбирането и помощта при подготовка на картините.
От своя страна Тодорка Коцева приветства гостите, сред които бяха председателят на ОбС Маргарита Кирова, секретарят на читалище “Христо Ботев” Деспина Георгиева, Веселка Божкова, главен експерт “Култура” при община Ботевград, представители на литературен клуб “Стамен Панчев”, приятели, близки и колеги на Веска Николова и граждани.
“Изложбата ще гостува на музея до 12 октомври. Тя е част от инициатива “Салон на изкуствата 2011” и е посветена на първия учебен ден", каза директорът на Исторически музей – Ботевград. Тодорка Коцева каза още, че ще се радва, ако за празника на града – 1 декември, в музея със своя изложба гостуват учениците на авторката на картините.
 
Веска Николова е родена в село Сухаче, Плевенско. От 1984 години живее със семейството си в Ботевград. Талантът си и любовта към изобразителното изкуство е наследила от дядо си и майка си.
В момента Веска Николова е учителка по рисуване в ОУ “Н.Й.Вапцаров”. Нейна страст са пейзажите и натюрмортите. Вдъхновява се не само от  архитектурата на старите къщи, а и от техния дух.