Ставайки бащи, мъжете губят хормона тестостерон, сочи изследване на американски учени от университета "Нортуестърн" в щата Илинойс. Според един от авторите на изследването - професорът по антропология Кристофър Кузава, същото явление се наблюдава и при различни животински видове, където мъжките помагат при отглеждането на малките си.

Предполага се, че това е биологично програмирано и при хората, така че мъжете да се грижат за децата си. Тестостеронът засилва мъжествеността и стимулира мъжките представители при животните да се състезават с конкурентите си, за да получат възможност да се съвкупяват и да създават поколение. След раждането на малките обаче, организмът на бащите намалява производството на тестостерон и съответно намалява и сексуалната им активност.

Това позволява на бащите да поемат своята част от отговорността при отглеждането на поколението, обяснява Кузава. При хората също се наблюдава понижаване на нивата на този хормон при мъже, които са станали бащи, в сравнение с онези, които са ергени без деца. Новото изследване е направено сред 624 мъже на възраст между 21 и 26 години в продължение на 4 години и половина.