Лионел Меси се нареди сред най-големите легенди във футбола, след като спечели за трети пореден път най-престижната индивидуална футболна награда - Златната топка.

Звездата на Барселона изпревари съотборника си Шави и Кристиано Роналдо от Реал Мадрид.


Той бе избран за най-добър футболист и през 2009 и 2010 години. Трикратни носители на отличието са още Йохан Кройф, Мишел Платини, Зинедин Зидан, Роналдо и Марко ван Бастен.

Като футболист на каталунския тим, Меси изкачи и Барса до първото място в класацията на отборите, излъчили най-много призьори, като испанският гранд изпревари Милан и Ювентус.

"За мен е огромна чест да съм тук тази вечер. Третата награда наистина е нещо страхотно. Благодаря на всички, които гласуваха за мен! Благодаря и на моя треньор, на всичките ми приятели и съотборници от Барселона и Аржентина. Това е много специална награда за мен и искам да я споделя с Шави, тъй като ние двамата сме за четвърти път тук. Надявам се успехите да не секват", заяви Меси, след като получи наградата си от Роналдо на специалната церемония в Цюрих.


Звездата на Барса спечели Примера дивисион, Шампионската лига, Суперкупата на Испания, Суперкупата на Европа, Световното клубно първенство и вкара 55 гола за Барса през 2011 г.

Меси получи 47,88% от гласовете. Втори остана Кристияно Роналдо с 21,6%, а Шави е на третото място с 9,23%. Петицата допълниха Андрес Иниеста и Уейн Руни.

С номинацията си и факта, че отново не бе избран Шави изравни рекорд на Бернд Шустер. И двамата са били три пъти в челната тройка, но никога не са триумфирали.

Също както и миналата година наградата се определя от гласуването на треньорите на националните отбори (33% от резултата), на капитаните на национални отбори (33%) и на гласовете на кореспондентите на Франс Футбол в цял свят (33%).

В идеалният отбор на годината Барселона отново доминираше. Петима футболисти на каталунците попаднаха в него. В добавка имаше четирима от Реал Мадрид и двама от Манчестър Юнайтед.

Номер 1 в женския футбол пък е японката Хомаре Сава. Тя сложи край на хегемонията на бразилката Марта, която бе неизменен победител в последните пет години.

Най-добрите треньори в света за миналата година пък са наставникът на Барселона Хосеп Гуардиола и националният селекционер на Япония при жените Норио Сасаки.

Двамата подгласници на Гуардиола са сър Алекс Фъргюсън и Жозе Моуриньо.

Мениджърът на Манчестър Юнайтед всъщност не остана с празни ръце. Сър Алекс бе първият в треньор, който спечели престижната награда - така наречената "Президентска награда за заслуги".

70-годишният шотландец бе награден лично от Сеп Блатер за постиженията си в цялата си кариера.

"Аз съм голям късметлия и ми провървя като мениджър. През всичките години съм разполагал със страхотни футболисти", коментира Фъргюсън.

ВСИЧКИ НАГРАДИ

Идеален отбор на 2011:
Вратар: Икер Касияс (Реал М/Испания)
Защитници: Дани Алвеш (Барселона/Испания), Жерар Пике (Барселона/Испания), Серхио Рамос (Реал М/Испания), Неманя Видич (Манчестър Юн/Сърбия)
Халфове: Андрес Иниеста (Барселона/Испания), Чаби Алонсо (Реал М/Испания), Шави (Барселона/Испания)
Нападатели: Лионел Меси (Барселона/Аржентина), Кристияно Роналдо (Реал М/Португалия), Уейн Руни (Манчестър Юн/Англия)

Президентска награда на ФИФА - Алекс Фъргюсън (Манчестър Юн)

Треньор №1 на 2011 г – Хосеп Гуардиола (Барселона)

Феърплей – Японската футболна асоциация

Награда „Ференц Пушкаш” (най-красив гол) – Неймар (Сантос)

Най-добра футболистка на 2011 – Хомаре Сава (Кобе Леонеса/Япония)

Най-добър футболист на 2011 – Лионел Меси (Барселона/Испания)


ТОП 10 НА ЗЛАТНАТА ТОПКА
1. Лионел Меси (Барселона/Аржентина) - 47,88%
2. Кристияно Роналдо (Реал М/Португалия)  - 21,6%
3. Шави Ернандес (Барселона/Испания) - 9,23 %
4. Андрес Иниеста (Барселона/Испания) - 6,01%
5. Уейн Руни (Манчестър Юн/Англия) - 2,31%
6. Луис Суарес (Ливърпул/Уругвай) - 1,29%
7. Диего Форлан (Интер/Уругвай) - 1,29%
8. Самуел Ето'о (Анжи/Камерун) 1,29%
9. Икер Касияс (Реал М/Испания) - 1,29%
10. Неймар (Сантос/Бразилия) - 1%