Осем съветници бяха против увеличението на таксите, а Иван Гавалюгов не участва в гласуването.
Мотивът за повишаване  таксата за детски градини и ясли е влязлата в сила Наредба №6 за здравословното хранене на децата, която оскъпява храната и един храноден от 1.80 става 2.45 лв. Родителите вече ще плащат между 52 и 54 лв. месечно.
По време на дебатите общинският съветник Христо Якимов  заяви, че е направил проучване в наредбите на други общини и се оказва, че таксите за детски градини в Ботевград са най-високи. Той посочи, че масово в България родителите плащат около 35 лева месечно. „Таксите в Ботевград вече се съпоставят единство с тези в София” – заяви той. Според него общината не трябва да поема 25% от издръжката на всички деца, а само на тези, които са от социално слаби семейства,  сираци, деца на инвалиди, на студенти и на многодетни семейства.

Мариана Горгачева направи предложение от фонд „Резервен” на детските градини, който е близо 71 000 лв да се прехвърлят средства, така че увеличението на храната да не се поема само от родителите.
В отговор кметът Г. Георгиев заяви, че има изисквания за какво могат да се изразходват средствата от фонд „Резервен” и не е законно пари от училищата да се прехвърлят в детските градини.
При обяснение на отрицателен вот Николай Живков заяви, че той не е подкрепил промяната в Наребдата за местни данъци и такси, тъй като миналия месец е гласувал за Бюджет 2012, а сега се правят корекции. Освен това никой не е обяснил дали  в стойността на един храноден е включен ДДС.
„Увеличението на таксите на детски градини е заложено в Бюджет 2012, където са предвидени по-големи приходи спрямо 2011г по това перо. И още тогава аз обясних защо са заложени по-високи приходи – защото предстои увеличение на таксите за детски градини. Така че тук не стана дума за никаква актуализация на бюджета” – отговори кметът.