Днес официално бе открита третата производствена сграда на ЕПИК в Ботевград. Пред присъстващите гости изпълнителният директор Жил Бернал подчерта, че има три причини това да се случва сега. „Първата причина е, че  ЕПИК чества 10 години от своето създаване в България. За това време тук сме инвестирали над 20 млн. евро в играждане на нови сгради, в модерно оборудване, в увеличаване на производствения капацитет и в привличане на нови клиенти от целия свят. Разработили сме стратегия, която дава резултати. Тя обхваща три пазара - на автомобилната промишленост, на промишлеността като цяло и други. В момента в ЕПИК работят 2 500 човека. Български екипи от висококвалифицирани специалисти участват в изграждането на производствените мощности на ЕПИК в Китай, Чехия и Мексико. Втората причина е, че заводът реализира добри продажби през това време. За последните три години бележим ръст на производството от 20%, което е един безспорен успех за нас. Третата причина, че сме заедно днес, е да отбележим постиженията на една нова производствена платформа – високотемпературни сензори, които се вграждат в двигателите с вътрешно горене. Системата е разработена от белгийски инженери. Тя има за цел да ограничи значително вредните емисии на газове в околната среда. През миналата година произведохме 7.5 милиона сензора, а през тази предвиждаме техният брой да надхвърли 8 милиона. Ето защо се нуждаем от нова производствена площ. С нея площта на ЕПИК се увеличи на 12 000 кв.м” – заяви Жир Бернар. 

Продуктът бе презентиран от Крис Бартс – един от шефовете на „Сензор найт” в Белгия. Той обясни, че в новия завод ще бъдат монтирани четири поточни линии за производство на високотемпературни сензори. „Очаква се от 2013 година в света да се произвеждат по 73 000 000 автомобила годишно. 10 000 000 от тях ще се правят в Западна Европа. Това означава, че ние ще произвеждаме по 10 000 000 сензора на година. Нашите намерения са да станем основен доставчик на тези компоненти. Предвиждаме да разширим пазарите си в САЩ, Индия и други географски ареали. През тази година ще въведем и ново поколение сензори" - заяви Крис Бартс.  

Той съобщи още,  че до 5 години  ръководството на ЕПИК в Ботевград възнамерява да осъществи  директна дистрибуция на продуктите до клиентите.

След представянето Жил Бернар преряза лентата на новия завод и покани гостите да разгледат производствените помещения. 

На откриването на ЕПИК – 3 присъстваха посланикът на Белгия у нас Филип Беке, членове на Борда на директорите и на Надзорния съвет на ЕПИК Груп, журналисти и други гости от България и чужбина. Представител на община Ботевград бе Мила Младенова.