Социалната мрежа Facebook не работи тази сутрин. От няколко часа страницата на мрежата, обединяваща 800 млн. потребители, е недостъпна. Към момента не е ясна причината на срива. Facebook често е обект на хакерски нападения, но те никога не са спирали изцяло работата на сайта.

Сървърите на мрежата не осигуряват достъп на потребителите от Европа и Русия. Новината за срива веднага се превърна в гореща тема в Twitter, където валят оплаквания от Египет, Южна Африка и други държави.

През октомври миналата година Facebook за първи път изнесе данни за хакерските атаки, на които е подложен. На всеки 24 часа има около 600 000 опита да се влезе в профилите на потребителите, личните им данни, и-мейлите, снимки и всякаква друга лична информация. Хакери проникват в стотици хиляди профили във Facebook всеки ден, признаха още от социалната мрежа.

Facebook е привлекателен за виртуалните престъпници, защото чрез него лесно може да пращат спам-съобщения, злонамерен софтуер или различни „оферти“ за покупка, събития и т.н.. Целта, разбира се, е финансово мотивирана.

За хакерите тази задача става все по-лесна, тъй като около 30% от потребителите са с еднакви пароли за всички регистрации, които имат, а това ги прави много уязвими. Нараства и броят на сърдитите подрастващи, които искат да се домогнат до профила на някой от съучениците си и да пуснат някаква нелицеприятна информация от тяхно име.

От 800 милиона активни потребители над 350 милиона посещават социалната мрежа с помощта на мобилни устройства – таблети, смартфони и мобилни телефони. Ежедневно в сайта влизат 500 милиона клиенти.

Очаквайте подробности