Благодаря на Волен Сидеров, че проведохме един интересен и конструктивен разговор.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с ръководството на "Атака" в рамките на инициирания от него "месец на политическите консултации".

Той посочи, че е била обсъдена Националната програма за развитие 2020. "Обединихме се около мнението, че в програмата трябва да има конкретика и синхрон между българските и европейските приоритети. Ясното послание от "Атака" беше, че не само средства от еврофондовете, но и средства от държавния бюджет трябва да се използват за постигане на националните приоритети. От партията чух, че България трябва да се фокусира върху инвестиции в икономиката, но не в молове, а в разкриване на реални работни места в производството", обясни Плевнелиев.

Държавният глава съобщи, че според Сидеров и "Атака" трябва да се разгледа генерално темата за доходите. "Те искат драстично увеличение на минималната работна заплата и пенсия. Всички се обединяваме около темата за инфраструктурата, технологиите. Дискутирахме и по енергийната тема. От "Атака" се обявяват за това, енергийната ефективност да стане национален приоритет. Те искат да се вземат мерки по отношение за намаляване на сметките за ток. "Атака" са категорично "за" изграждане на новия ядрени мощности, респективно АЕЦ "Белене". Те са и за диверсификация на газовите връзки, но посочиха, че България не трябва да залита ту към Русия, ту към САЩ, както и че темата не трябва да се преекспонира", заяви Плевнелиев.

Президентът съобщи, че с партията на Волен Сидеров са на едно мнение по отношение на реформите в сектора за сигурност и уточни, че от "Атака" искат разделение между политическото и административното при провеждането на административната реформа, т.е. административната отговорност да се носи от администрацията, а политическата - от политическите кабинети.

Според "Атака" фискалният резерв трябва да се управлява консервативно. Националистите са се обявили за провеждане на референдум за строежа на АЕЦ "Белене" и за членството на Турция в ЕС.

По повод изказването на румънския външен министър, президентът Плевнелиев заяви: "За да станат членове на ЕС, България и Румъния са подписали документ за липсата на каквито и да било териториални претенции. Четох внимателно думите на румънския външен министър – той не говори за териториални претенции, а за нерешен проблем в акваторията на Черно море. Проблемът не може да бъде решен с извиване на ръце, както Румъния се опита да направи със Сърбия. МВнР реагира по въпроса и поиска обяснение от румънския посланик в България. Ние сме добри съседи с Румъния и ще продължим да бъдем такива".