Дванадесетте най-значими организирани престъпни дейности в легалната, сива и криминална икономика в България генерират близо 3,5 млрд. лв. годишен оборот. Това е 4,7% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Данните изнесе анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тихомир Безлов, съобщи БТВ.

Той представи доклад на тема „Оценка на заплахите от организираната престъпност в България 2010-2011 г”. Докладът анализира динамиката и спецификата на организираната престъпност - проституцията и трафика на хора, контрабандата и нелегалното разпространение на наркотици, измамите с ДДС, пазара на цигари без бандерол, пазара на нелегални горива, фалшифициране и изпиране на пари и др.

Безлов уточни, че докладът се фокусира върху оценката на заплахата от тежката организирана престъпност, а не толкова върху противодействието й. Моделът, който сме използвали се базира на анализи и данни на основни български институции и за първи път имахме толкова широк достъп до информация, каза той.

Връзките между т. нар. „бели якички” и организираната престъпност е основна заплаха за България. Особено рискова форма на тази свързаност е корпоративната престъпност, която в обществото е позната като „олигархия”, обясни Безлов. От ЦИД отчитат, че през последните години има спад на поръчковите убийства и взривовете. Безлов посочи, че в сферата на сексуалните услуги, които са най-големият нелегален пазар, има индикации на свиване на потреблението. Въпреки това този „бизнес” носи най-голям приход за българските криминални мрежи – 1,26 млрд. лв. годишно.

Според доклада се разпадат йерархичните криминални структури, които до 2008 г. са контролирали пазара на хероин.
През миналата година обаче има възстановяване на търсенето на марихуаната, синтетични наркотици и кокаин, което е било спаднало през 2009 г. и 2010 г. От ЦИД изчисляват, че пазарът на наркотици за 2011 г. генерира около 350 млн. лв. годишно.

През 2010 година ДДС измамите, свързани с организираната престъпност, са били за около 700 млн. лв. С подобни схеми се занимават лица с висок социален статус и висока степен на обществено влияние, тъй като много от тях са участници в легалната икономика, отчитат от ЦИД. Пикът на измамите с ДДС е бил през 2008 г. След това има спад с около 30%, което се обяснява както с икономическата криза, така и с нарасналия натиск от страна на МВР,НАП и ДАНС. Въпреки това, нивата на загубите за бюджета остават много високи и достигат 10-11% от приходите от ДДС.
Пазарът на нелегални цигари се е превърнал в най-бързо растящия за организираната престъпност в периода на кризата, отчитат анализаторите на ЦИД.
В рамките на две години той се е утроил, за да стигне през 2010 г. приблизително 500 млн. лв. или 30-40% от общия обем на пазара на тютюневи изделия в натура.
Създаден е и огромен за мащабите на страната нелегален сектор, в който участват 400 000 - 500 000 потребители на нелегални цигари и над 15 000 участници в криминалните мрежи по разпространението им. През миналата година има спад с около 20% в продажбите на нелегални цигари.