На 18 април 2012 г. Исторически музей - Правец чества 31 години от откриването на първата музейна експозиция. В навечерието на празника - 17 април /вторник/ от 17.30 часа, в залите на музея ще бъде представена изложба „Археологическо лято 2011 г.”. В нея ще бъдат показани последните резултати от археологическите изследвания на територията на община Правец. Отново акцент е проучваната вече три сезона антична крепост „Боровец”. И тази година резултатите бяха показателни за уникалността на този паметник на културата. Започнати бяха и разкопки на надгробна могила от римската епоха, намираща се в Правец в местността „Пенака”. При разкопаването на могилата са регистрирани различни типове гробни съоръжения и погребални ритуали. В изложбата ще бъдат експонирани голямо количество от реставрирани съдове и находки, открити през този археологически сезон. Паралелно с това, изложбата ще бъде съпроводена и с презентация, представяща етапите и резултатите от изследователската дейност. 
Исторически музей - Правец ще участва в ІХ Международно туристическо изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе от 19 до 21 април във Велико Търново. Музеят ще се представи с изложбата „Отминало настояще – Колекция подаръци на Тодор Живков, подарявани в качеството му на държавен глава”. Освен с уникалната колекция, Исторически музей - Правец ще получи възможност да популяризира обектите на културен туризъм в Община Правец за първи път на подобен международен форум. Това е единственото специализирано изложение за културен туризъм в България, съобщи Таня Борисова, директор на музея в съседния град.

Публикуваме програмата на музея през този месец:
9 – 13 април   – Базар на троянска керамика и уникални бижута от минерали и полускъпоценни камъни /Исторически музей/

17 април, 17.30 ч. – Изложба „Археологическо лято 2011 г.”
18 април – 31 години от откриването на първата музейна експозиция
8.30 – 17.30 ч. - Ден на Отворени врати за жителите и гостите на гр. Правец

19 – 21 април – Участие на Исторически музей-Правец в ІХ Международно туристическо изложение „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ” - Велико Търново

Музеен комплекс с Родна къща на Тодор Живков ще работи с обичайното си работно време - всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., няма да работи само на 15 април /неделя/ - Великден.