Кметът на София издаде заповед за преустановяване на всички съгласувани по Закона за събранията митингите манифестациите и проявите на територията на София, в това число и заплануваните мероприятия по повод 3 март - националния празник на България, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Заповедта се издава във връзка с трагичния инцидент отнел осем човешки живота и след като правителството и президентът на Република България взеха решение да обявят национален траур след разпознаването на всички тела, предава агенция Фокус.

"Днес, когато десетки семейства загубиха децата си и са покрусени от мъка, а други продължават да търсят своите близки и да се молят за тях, е грях да се чакат изследвания и ДНК- експертизи, за да се обяви национален траур.

Траурът е в сърцата на хората. Днес можем само да помълчим и да запалим свещ за нелепо отнетия живот", казва Бойко Борисов.

Кметът на София е очаквал държавните власти сами да отменят тържествата и да не се стига до налагане на забрана от негова страна.

Текстът на заповедта не се отнася до семейните тържества, отбелязвани на закрито.