Изложба-базар на рисувани предмети и ръчно изработени аксесоари бе открита преди минути в Исторически музей – Ботевград. Те са дело на учениците от Ателие „Творчество на боичките” при ОУ „Н.Й.Вапцаров. Техен ръководител е учителката по изобразително изкуство Ивелена Александрова.
Ателието осъществява дейността си от февруари месец тази година. То е създадено по проект „Успех” на схема „Да направим училището привлекателно за младите хора” към ОП „Развитие на човешките ресурси”. Ателието се състои от 15 ученици.
„През времето на заниманията се запознахме с много нови неща за нас – материали и техники на приложното изкуство. Не бяхме подозирали, че можем да направим толкова красиви неща от стъклени шишета, цветна хартия, глина или да съживим една стара непотребна чиния. Научихме се да ценим всички природни материали, като естествената кожа, памука и вълната. За първи път в ръцете ни попадна полимерната глина, от която изработехме бижута. Собственоръчно изрисувахме тениски – една от най-приятните задачи”, разказа един от участниците в изложбата”.
Изложбата-базар съдържа рисувани чинии, стъклени чаши, превърнати в оригинални свещници и вази, ръчно изработени бижута, ключодържатели от кожа и други интересни предмети. Те се продават на символични цени - от 1 до 5 лева.
Проявата на Ателие „Творчеството на боичките” уважиха директорът на учебното заведение Евгения Иванова, учители, ученици и родители.
„Щастливи сме, когато в Историческия музей се представа творчеството на деца. С готовност приемаме да сме домакини на техните изяви”, каза пред наш репортер директорът на музея Тодорка Коцева.