Официалната церемония по дипломиране на Випуск 2012 на ПГТМ „Христо Ботев” се състоя днес в зала „Ботевград”. Директорът на учебното заведение Добрин Христов отчете резултатите от държавните зрелостни изпити. По български език и литература средният успех е добър 4.02, математика – 4.15, география и икономика – добър 4.01, биология – много добър 4.66, история и цивилизация – 4.77, английски език – 3.98, философия – 3.81. На матура по руски език се е явил само един ученик, който е постигнал отличен 5.51.
Средният успех от дипломите на Випуск 2012 е много добър 4.58, съобщи директорът на учебното заведение. Той припомни успехите на учебно-тренировъчните фирми на национални и международни форуми,  успешните изяви на възпитаниците на Техникума в общински конкурси и състезания, спортните постижения на баскетболния отбор на училището, както и завоюваните награди в други спортни дисциплини.
„Наша главна цел ще бъде да ангажираме повече ученици в извънкласни дейности, защото именно това възпитава положително отношение към труда и високо чувство на отговорност. Извънкласните дейности са и една добра възможност за преодоляване на проблемите, които ни заобикалят - агресия, тютюнопушене, употреба на наркотични вещества и други”, подчерта директорът на учебното заведение.  
Тази година в ПГТМ „Христо Ботев” се дипломираха 130 ученици, от които двама в самостоятелна форма на обучение. 26 ученици получиха свидетелства за професионална квалификация втора степен, а 97 – за професионална квалификация трета степен по съответните специалности.
Отличниците на випуска са 17. С най-висок успех – 5.94, са Йонка Василева и Николай Бойчев. На следващо място по успех е Светомир Иванов – 5.92. 

Девет ученици, участвали в дейностите на Учебно-тренировъчните фирми, получиха  сертификати за качество на Европен – Световна мрежа на тренировъчните фирми. Това са Теодора Йотова, Петя Стоянова, Цанко Цолов, Преслава Стоянова, Мартин Дачев, Гергана Тодорова, Гергана Динкова, Йонка Василева и Николай Бойчев.

Голямата новина от церемонията по днешното дипломиране е, че ПГТМ „Христо Ботев” е спечелила проект към Академията на централноевропейските училища. Разработката е озаглавена „Медиите като мост за комуникации през река Дунав”. През следващата учебна година тя ще даде възможност на 10 изявени възпитаници на училището да пребивават в Унгария, където ще работят съвместно със свои връстници от професионално училище.