Традиционното тържество по изпращане на Випуск 2012 на ПГТМ “Христо Ботев” се състоя тази сутрин в двора на учебното заведение. То започна с предаване на училищното знаме от дванайсетокласниците на по-малките ученици. Директорът на учебното заведение Добрин Христов пожела „на добър път, пълноценна реализация, здраве и успехи” на зрелостниците, които тази година са 139 на брой. Той съобщи, че според статистиката на Министерството на образованието, младежта и науката ПГТМ „Христо Ботев”, Ботевград е в ТОП 10 на професионалните училища по реализация на завършващите ученици. „Няма как да не се гордеем, защото това е едно признание за всички нас – учители и ученици”, каза директорът на учебното заведение.
Абитуриентите бяха бурно аплодирани от останалите ученици. Специално за зрелостниците прозвуча стихотворението „Последен звън”, написано и изпълнено от ученика Бисер Иванов. Дворът на учебното заведение бе огласен от български популярни песни за любимата учителка и неразделния клас. От името на абитуриентите благодарност към ръководството и учителите на професионалната гимназия отправи Грета от 12 „д” клас. „Благодаря на всички учители, които ни помагаха в трудните моменти и ни показваха правилната посока. Вие не сте само наши учители, а и наши родители, които никога не ни изоставиха. Простете ни за всички наши грешки, грубости и несериозно поведение, които проявявахме понякога”, каза в обръщението зрелостничката. 
Последва раздаване на грамоти в няколко категории. За отличник на Випуск 2012 грамота получи Йонка Василева от 12 „д” клас.