Рапърът Мишо Шамара може да лежи две години в затвора, ако се докаже вината му по обвинението в гавра с националния герб.

В прокуратурата вече е образувано дело срещу рапъра, а колегата му Серафим Мартинов-Сарафа бе извикан днес на разпит като свидетел заради общата им песен "Бяло, зелено и червено".

Парчето е кавър версия на популярен американски хит, дело на рапъра Уиз Калифа (Wiz Khalifa). В българската версия рапират съвместно Мишо Шамара (Big Sha), Сарафа (Sarafa), Конса (Konsа) и Експлисит (Xplicit).

Спорно от позициите на изпълнителите и на разследващите е кои точно моменти в текста на песента са станали повод за започналото наказателно производство, пише "Правен свят".

Серафим Мартинов - Сарафа цитира текст от песента, в който се казва:

"Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба. Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред!".Авторът подозира, че заради тези рими са проблемите с правосъдието, макар да е извикан само като свидетел.

"Не знам какво толкова съм изпял, но явно съм докоснал някой с думите ми. За мен е малко смешно 2012 г. да ме викат в прокуратурата да се обяснявам за текстовете на песните ми. Смятам, че живеем в демократична държава, живеем в бъдещето, не в 80-те. Нали има свобода на словото. Ще си говорим и ще си пеем каквото си искаме", заяви Мартинов пред БГНЕС.

Рапърът определи историята за смешна, но опасно смешна, защото не знаел кое ще бъде следващото.

Заместник-главният прокурор и шеф на НСлС Бойко Найденов обясни, че производството е заради рими, които петнят герба и знамето, а не заради споменаването на управляващата партия.

"Има образувано наказателно производство от Софийската градска прокуратура срещу Мишо Шамара за това, че в една негова песен се обругават националният герб и националното знаме.", коментира ситуацията Бойко Найденов.

Според алинея втора на чл. 108 от НК "Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева."

След час чакане пред Национална следствена служба свидетелят по делото Серафим Мартинов - Сарафа обяви, че обвинението е повдигнато от Съвета за електронни медии (СЕМ).

"Ние сме граждани на тая държава, ние сме ги избрали управляващите. Те ще трябва да бачкат за нас и като ги критикуваме ще си търпят", каза от своя страна Мишо Шамара.

От ГЕРБ разпространиха целия текст на скандалната песен, като изрично подчертаха най-неприличната част от нея:

„Опъвам куки като струнна китара. Путки изправям - превръщам ги в пара.
Ъ, аз съм човек, който си държи на тялото. От три цвята най-много обичам бялото. Зеленото го пуша и съм high. Не прекалявам с нищо, щото I wanna die. Червеното е като мензис, като кисела мацка с Тойота авенсис".