До 30-та минута всичко вървеше по план - с много добра отборна игра "зелените" имаха аванс от 9 точки - 67-58, като в началото й той бе достигнал дори 15 при 49-34. И в последните 10 минути всички - и играчи, и треньори, и публика очакваха да узаконят успеха си: да отидат на финал за Купата на България след зловеща пауза от цели 20 години.

Не се получи. Защото играта на "Балкан" просто престана да бъде отборна. Всеки от петимата на игралното поле сметна, че сам може да реши срещата. Този начин на мислене се оказа изцяло погрешен. Всеки един от тези петима направи минимум по 2 грешки -  и Иван Лилов, и брат му Любо, и Мортън. Това позволи на гостите още в 33-та мин. да се доближат само на 1 точка - 67-66. А след още 3 минути дори да излязат напред - 72-71.

Друго последствие от тези неправилни действия на играчите в зелено бе, че те просто отпушиха свирката на главния рефер Георги Сотиров. Той започна безскрупулно да отсъжда в ущърб на "Балкан". Което още повече стъписа играчите му. Груба грешка обаче бе това, че при тази ситуация старши треньорът Георги Младенов започна да обръща внимание главно на него, а не на действията на своите баскетболисти.

И нелогичното след първия половин час на мача стана логично след последната сирена - 86-80 за "Черно море". И вместо "Балкан", срещу "Левски" в единия полуфинал ще играят "моряците". А според слуховете плакатите за този Файнъл фор вече са били напечатани. С името на "Балкан" като един от участниците.

Колкото до рефера Георги Сотиров, в баскетболните среди от години той е известен като поддръжник именно за състава на "Черно море". Преди време опорочи един плейофен полуфинал, като отново подпря варненския отбор срещу "Левски". Тогава за "сините" още играеше  Георги Младенов. Слуховете тогава донесоха, че за жеста си получил гратис почивка край морето. А после май бе наказан за кратко. В четвъртък в Ботевград Сотиров, който не е от добрите родни рефери, не само бе освиркан и руган, но към него полетяха и десетки предмети. Заради които нищо чудно клубът ни да отнесе солидно наказание.

У близо хиляда души в зала "Балкан" остана дилемата: заслужено ли загуби "Балкан"  или немалък дял в това има и Сотиров. И защо Георги Младенов не задържа в игрището най-добрия си баскетболист от първото полувреме - Бобан Билбия. Сръбският център за 20 минути отбеляза 14 точки с перфектна стрелба - 6/6 за 2 точки и 2/2 от фаула. След това бе забравен на пейката и игра само 2-3 минути. Вместо него забаталичият се Атанас Радев трудно достигаше до верни решения. А гардът Болковац бе просто нула - не само защото има само 1 точка, но и заради грешните тактически действия в нападение.

 

Дотук с емоциите. На 2 април се подновява шампионатът, до края на чийто редовен сезон остават 4 мача. И "Балкан" трябва да се готви сериозно за тях. Както и за последваите ппейофи. Защото, както вървят нещата, в този плейоф "Балкан" отново ще срещне "Черно море". А психологическото предимство вече е за варненци.

Балкан - Черно море 80-86 (22-14, 20-15, 25-29, 13-28) 

Балкан: Болковац 1, Л. Лилов 10, И. Лилов 19, Мортън 22, Билбия 19 (Радев 7, Антич 2, Наков, Янков) 

Черно море: Витас 12, Белберов 9, Ценов 20, Галоуей 18, Шелдън 11 (Янев 9, Алексиев 4, Боев 3, Колев) 

Рефери: Георги Сотиров, Владимир Цеков, Чавдар Зехиров