От днес новият старши треньор на Балкан е Александър Тодоров. Той бе представен на отбора днес от изпълнителния директор на клуба Цветан Луканов преди началото на сутрешната тренировка. След това Ацо Тодоров даде първото си изявление.

Лесно ли приехте предложението на Балкан?


Истината е, че обаждането от Балкан ме завари на път за Самоков, където отивах да гледам мача от Юрокъп между Лукойл Академик и Билбао. Всичко се разви за 24 часа. Въпросът бе всичко да стане възможно най-бързо, за да се опитаме да се подготвим за мача в Стара Загора, колкото и невъзможно е това да стане за два дни (гостуването на Балкан на Берое е в петък).

Приятно ми е че съм тук, въпреки че всичко стана малко неочаквано както за мен, вероятно и за вас. Но така е в спорта, нещата се променят ден за ден. Мога да кажа, че идвам с удоволствие в един отбор, в една баскетболна общественост като тази в Ботевград, където почти целият град живее за този спорт.

Трябва да призная, че никога не съм обичал да играя тук, защото знаех какво ме чака в залата. Сега се получава обратното - тази зала, която не обичах, вече става и моя.

Познавате повечето играчи в Балкан. Какво мислите за селекцията?

Ами на двама от тях съм бил треньор. Други двама от тях съм ги молил да дойдат в моя отбор (Рилски спортист - б.р.), но те не поискаха. Впрочем играл съм мачове срещу всеки един баскетболист от този състав, с изключение на сърбина Урош Петрович, когото виждам за първи път.

Не се съмнявам, че с отбора е работено добре - и физически, и тактически, тъй като познавам г-н Клечков много добре и знам, че той води добра подготовка. Гледах досега три мача на Балкан, но само като обикновен фен - на единия бях в залата, другия по телевизията, с Левски на видеозапис. Трябват ми 7 до 10 дни, за да видя какви са възможностите на отбора и евентуално онези неща, които са липсвали досега.

На последния ни разговор през пролетта казахте, че гледате много мачове от българския шампионат. Това със сигурност ще ви помогне.

Да, вярно е. Но тази година заради доста ангажименти гледах предимно две срещи на Рилски и Левски в Балканската лига. Бях в Правец на мача Лукойл - Рилски, и тук, в Ботевград, на Балкан - Черно море.

Наистина е по-лесно, когато познаваш обстановката, играчите и треньорите. Когато говорихме  през април ви казах, че Ботевград заслужава да има по-добър отбор от този, който бе през пролетта. И смятам, че сега има всички предпоставки този отбор да е на много високо ниво, нормално е.

Лесно е да давам обещания. Но все пак трябва да се влезе в залата, да се затворим и да работим здраво. Защото това е главното условие за успех на Балкан.