Трети ден на учителската стачка - някои са вече обезверени, синдикатите зоват за нова серия протести. Все още няма преговори между министерство на образованието и учителските синдикати. Стачката продължава.
Обезверени педагозите от СОУ "Гео Милев" в Трън се отказаха от участие в стачката, съобщиха от синдикатите. В училището са подновени редовните часове. Според синдикатите обяснението на стачкоизменниците е, че не вярват в благоприятния изход на протеста, предаде БТА.
Междувременно от Единния национален стачен комитет (ЕНСК) отчетоха, че 81% от училищата и детските градини в страната са стачкували днес. По данните на министерство на образованието обаче стачкуващите са били отново 39%, колкото и вчера. В третия ден на учителската стачка са се включили нови училища и детски градини в Смолян, Силистра, Перник и Стара Загора, сочат данните на синдикатите.
Освен с ефективна стачка протестиращите започват серия от протестни шествия и митинги. В четвъртък следобяд учителите излизат на митинг пред Министерския съвет и Президентството, в Русе също се събират - пред общината, във Варна - при Морската градина, а в Бургас ще има шествие на учебните заведения, обявиха от стачният комитет. Предстоят и гладни стачки на учителите като форма на протест. Вече има две учителки от Сандански, обявили гладна стачка.
41-во ОУ "Св. Патриарх Евтимий" в София пък излязоха с инициативата "Когато живите не чуват...". Те зоват учителските колективи след края на всеки стачен ден да се събират около паметниците на патроните на своите училища (или на друго подходящо място), където да четат текстове от българската литература с актуално звучене в днешната ситуация. Така ще изведем стачните си действия извън изолацията на училищните сгради и ще дадем уважителен израз на протеста си, отбелязват инициаторите на проявата от школото, цитирани от БТА.
Синдикалистите запазват позицията си, че стачката продължава до постигане на желаното. Макар че, вече се не се говори за увеличение на заплатите със 100 % от веднъж. От зам. финансовия министър Кирил Ананиев обаче стана ясно, че финансовото министерство не прави разчети за увеличаване на учителските заплати извън предложеното от правителството.
Просветният министър днес отиде при стачкуващите, но не при синдикатите, а при учителите в столичното 23-то училище. Изводът след петчасовата среща министър Вълчев формулира така: Като че ли са настроени по-скоро на този етап да продължат. Изслушах ги, но не мога да им помогна, каза министърът. Това не е въпрос дали искаме или не искаме, това е въпрос на икономически разчети, допълни той. Пропукват се обаче отношенията между педагозите и синдикатите в третия ден от стачката. Ние чакаме министъра, вместо да омагьосва колегите 6 часа, да седнем на масата за преговори, заявиха синдикални представители дошли на срещата макар и не поканени. Нека синдикатите не ни предават, апелира на свой ред преподавателка. Ако те години наред бяха така всеотдайни, може би нямаше да сме на това дередже в момента, коментира друга учителка.