Продавачи и собственици на магазини за дрехи и хранителни стоки в Благоевград се оплакват от непрекъснатите кражби, въпреки че в търговските обекти има монтирани видеокамери и мошениците лесно могат да бъдат разпознати от полицията, предаде БНТ.

Собственикът на квартален супермаркет в Благоевград е монтирал 30 камери в магазина. От видеозаписите той редовно вади снимки на крадците и ги лепи на входа на хранителния магазин.

От снимките се вижда как възрастна жена краде пакет прах за пране, млада жена слага в джоба си шоколади и вафли, как възрастен мъж излиза видимо спокоен, след като е прибрал без да плати хляб, цигари, плодове. Хората от квартала разказаха, че вече разпознавали крадците.

И 30 видеокамери непрекъснато следят клиентите във всяка част на магазина. Така, да бъде открадната стока от рафтовете без да се види лицето на крадеца, е невъзможно. Собственикът на супермаркета разказа, че таблото с портретите е неговото наказание срещу мошениците, да ги виждат всички и да се пазят.

Трябва да се защитим и това беше единственото от наша страна средство, с което да се опитаме да се преборим с това явление, коментира Стефан Граховски, собственик на супермаркета.

В специализираните магазини за алкохол и в големите хранителни магазини в Благоевград разчитат не само на видеокамерите, но и на охранителните фирми.

От Областна дирекция на МВР в Благоевград казаха, че през изминалата година повече от 80 кражби са разкрити. Обикновено собствениците на магазини съдействат на полицията като предоставят видеозаписите от охранителните камери. Няколко крадци вече са и с влезли в сила присъда след серии от престъпления.