Американецът с български паспорт Ибрахим Джабер напуснал литовския шампион Жалгирис, поради бурно несъгласие с оскъдното облекло и танците на мажоретките на клуба. Гардът, който носи екипа на мъжкия национален отбор по време на квалификациите за Евро 2009 под ръководството на Пини Гершон, изтъква и още една причина за раздялата си с Каунас. Баскетболистът не можел да приеме, че ръководството на тима подписва договори с производители на алкохол и компании за залагания на спортни състезания.


Джабер, ревностен последовател на Аллах и исляма, споделя, че политиката на Жалгирис го карала да нарушава собствените си религиозни убеждения и да погазва основни правила, вписани в свещената книга на мюсюлманите - Корана. "Никога повече няма да се върна да играя в Европа", написал в свое писмо до шефовете на литовския първенец Джабер.


"Ибрахим Джабер не играе за първи път в Европа, той има голям опит в първенствата на други страни, така че доводите му не звучат сериозно, той знаеше къде идва и как функционира един европейски клуб. От друга страна, ние уважаваме религията и убежденията му и нямаме право да го съдим", казва говорител на Жалгирис.


Джабер гарантирал пред ръководството, че няма никакви финансови претенции към Каунас и че е готов да върне до цент получените до тук заплати. Така американецът разсея съмненията, че си тръгва, тъй като Жалгирис му дължи много пари със задна дата.