Многократно заявих позицията си, че се намираме в политическа криза. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата с лидера на ГЕРБ и премиер в оставка Росен Плевнелиев. Хората протестираха в неделя и дадоха сигнал, че очакват действия.

Всички ние работим за стабилност и защита на интересите на хората. Гарантирам, че конституцията ще бъде спазена, институциите в България ще работят по правилата на демократичната държава, каза Плевнелиев.

Правителството в оставка върши своята работа, НС има още какво да свърши в следващите стъпки по Конституция. Апелирам всички институции да отговорят на интересите на гражданите и да гарантираме конституционното развитие на демокрацията в България. Като държавен глава аз съм обединител на нацията ще дам на всички възможност да бъдат чути.

В четвъртък ще направя обръщение към нацията. Утре има КСНС и в сряда ще връча мандата на БСП. Движим се в рамките на прозрачните точни и ясни мотивирани действия на президента, каза Плевнелиев. КСНС ще демонстрира и посочи взаимовръзките между институциите, за да се гарантира нормалната работа на страната. В петък мандат ще получи ДПС, ако БСП се откажат.

В понеделник ще изляза с ясните послания като президент, ще чуете приоритетите а между сряда и петък ще чуете имената на хората в този Министерски съвет. Президентът не може да назначи програмно правителство, а само служебно, посочи Плевнелиев.