Пеци Петров: Хора, не знаете да си търсите правата!

Здравейте, мили ми съграждани. Аз не мога да съм с вас, но също ще протестирам, защото водя протестите във Валенсия, Испания.
Ние имаме само едно искане: Да няма мизерия в Родината.
Макар че зад мен стои асоциация на българите, аз ви пиша от свое лично име:
Писна ми в Родината хората да мизеруват за надница, която в нормалните страни е почасово заплащане.
Писна ми да гледам СМС-кампании за помощ, които в нормалните държави са невъзможни и абсурдни.
Писна ми да падат мостове/на Чомаковци/, а грандомански политици да крадат милиони за магистрали.
Пписна ми като си дойда в Ботевград да минавам по пътища като след бомбандировки.
Затова не издържах и си тръгнах. А вие сте много смели да живеете така и много плахи да си поискате своето. Не знам кои и как ще ви станат лидери, но сегашните до един ви ограбват и са за изхвърляне.....Ами, какво чакате? Друг ли да ви оправи? Вие сте, ние ви подкрепяме!!!
Това е написал във Фейсбук на страницата на ботевградския гражданския протест Пеци Николов Петров.
Той е на 44 години, от 12 години живее в Испания. Свързахме се с него, за да ни разкаже своята история.

„Казвам се Пеци Николов Петров, женен съм,с три деца. В продължение на 11 години работех в стокова борса в Бенидорм, област Валенсия.
В момента съм на трудова борса по здравословни причини. Лекувам левкемия. Медикаментите ми струват 5000 евро на месец, които ми  осигурява държавата. Не България, естествено. И забележте - абсолютно безвъзмездно!
България напуснах по икономически причини преди 12 години. За това време съм си ходил само три пъти за по десетина дена, колкото да си сменя паспорта.
След като се разболях, реших, че трябва нещо да направя за българската общност тук, във Валенсия. С още двама сънародници създадохме Асоциация на българите, а целта бе създаване на Българско училище. Училището вече е факт. В него учат 50 деца!
Макар че отдавна не живея в България, не мога да не съм съпричастен със случващото се в Родината и по-специално в моя роден Ботевград.
Знам за високите ви сметки за ток. Правя съпоставка с това, което аз плащам в Испания. Моята сметка за ток е от 20 до 40 евро за 200 кв.м. дом. Тази сметка въобще не ме затруднява, защото  социалното плащане, което получавам от трудовата борса е 1100 евро на месец. Но токът е най-малкият проблем за вас... Затова ви казвам, хора, не знаете да си търсите правата.
Припомнете си „Моята молитва” на Христо Ботев. Не сте я забравили, нали? Време е да се помолим... Ние, българите, живеещи в област Валенсия, се присъединяваме към нашите сънародници в България и настояваме за промяна на Конституцията.
Аз оглавих протестите в област Валенсия, защото съм супер активен в нета, а не защото искам да съм лидер. Имам безброй контакти с много известни българи, но за жалост те са повече по света, не толкова в България.
От години се занимавам с благотворителност, но предпочитам да не коментирам темата.
Мисля, че като българи е важно не само да отгледаме потомство, но сме длъжни да съхраним много неща. Където и да сме – Родината е една."