Повече от 110 сигнала за произшествия и аварии, причинени от силните ветрове, са получени на тел. 112 до 15.00 часа днес.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На всички посочени адреси са изпратени дежурни пожарни и спасителни екипи. При инцидентите няма пострадали граждани. Основната част от аварийните дейности са свързани с отстраняване на паднали дървета, елементи от покривни конструкции (керемиди и комини) и мазилки. Най-много са сигналите на територията на област Пловдив – 24. В столицата пожарникарите са реагирали на 15 произшествия, а колегите им от Хасково на 13. И към момента огнеборци и спасители участват в 20 аварийно-спасителни дейности.

По данни, получени от Министерството на околната среда и водите, няма данни за опасни повишения на нивата на реките и язовирите. По поречието на река Дунав се наблюдава покачване на водните нива при Ново село (+22 см), Видин (+10 см) и Силистра (+9 см), но те остават под критичната точка.

Правилата за безопасното поведение при силни ветрове и смерч:

Специалистите съветват да потърсим подслон и да бъдем възможно най-кратко време на открито. Когато сте навън трябва да внимавате за падащи отломки и други предмети. Силните ветрове и смерчът засягат предимно горните етажи и тавански помещения. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата. Ако сте далеч от дома си, за временно укритие можете да използвате обществените сгради и подлези. Когато сте на път и не можете да намерите бързо подслон, е добре да спрете автомобила далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси.